Снимка: БГНЕС

Корабокрушението на луксозна яхта, акостирала край бреговете на Сицилия, е последният знак, че Средиземно море става все по-опасно за плаване, казват експерти по климата и капитани.

Телата на изчедналите шест души, включително британският технологичен предприемач Майк Линч, бяха извадени от останките на Bayesian по-рано днес. 56-метровата яхта потъна след като беше ударена от свирепа буря в понеделник. Тя се озова на дъното на морето за броени минути.

Още по темата
Климатолозите казват, че глобалното затопляне прави такива опасни и неочаквани бури по-чести в морето, използвано като лятна площадка за милиони туристи, включително мнозина богаташи, които плават по водите му на суперяхти.

Лука Меркали, президент на италианското метеорологично общество, каза, че температурата на морската повърхност около Сицилия в дните преди корабокрушението е била около 30 градуса по Целзий - почти три градуса повече от нормалното.

"Това създава огромен източник на енергия, който допринася за тези бури", казва той пред Reuters.

Промените в "Mare Nostrum" (Нашето море), както древните римляни са наричали Средиземно море, се забелязват и от опитни шкипери като Масимо Араму, който ръководи ветроходното училище Akua на брега край италианската столица. Понастоящем плавайки около Гърция, Араму казва, че не му харесва да навигира по крайбрежието на Тиренско море на Италия около Сицилия или испанските Балеарски острови, защото там "често има критични ситуации с малко предупреждение".

Миналата седмица буря, подобна на тази, която потопи Bayesian, удари Балеарския архипелаг, който включва островите Ибиса и Майорка, и изхвърли няколко яхти на брега.

Джулиано Гало, бивш капитан, който е прекосил Атлантическия океан и е написал няколко книги за ветроходство, каза, че Средиземно море започва да прилича повече на Карибите, където има зони, през които много лодки избягват да преминават през определени периоди от годината.

"Но нещата са по-малко предвидими в Средиземно море", допълва той.

Друг признак за по-нестабилното време в Средиземноморието беше наблюдаван преди година, когато хиляди хора бяха убити в Либия от внезапни наводнения, предизвикани от така наречената медицинска буря - свръхзаредена средиземноморска буря, подхранвана от по-топлите морета.

Карстен Борнър, капитанът на лодка, която беше закотвена до Bayesian, но не пострада, каза, че бурята в понеделник е била "много жестока, много интензивна, с много вода и мисля, че въртяща се като торнадо".

Той също хвърли вината върху по-честите горещи вълни през летните месеци. Според него те играят роля в причиняването на такива бури.

"Водата е... твърде гореща за Средиземно море и това със сигурност причинява силни бури, каквито имахме преди една седмица на Балеарските острови, каквито имахме преди две години в Корсика и така нататък", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase