Снимка: БГНЕС

Властите в Гърция алармират за риск от сериозен недостиг на вода в разгара на средиземноморското лято.

"Искате ли малко вода? Затворете кранчето", се казва в една от обществените реклами в Атина. Друг ежедневен клип призовава жителите на столицата да не пълнят ваната си докрай. Вече има признаци, че навиците може би трябва да се променят.

В началото на юли нивото на водата във водохранилището Морнос на около 200 км западно от Атина, което е основният водоизточник за региона Атика около столицата, е било с 30% по-ниско в сравнение със същия период на миналата година.

А общите запаси за Атика са намалели с почти една четвърт за същия период, според данни на водоснабдителната компания "EYDAP".

Регионът с 3,7 милиона жители, в който живее повече от една трета от населението на Гърция, наскоро беше поставен в режим на "жълта тревога" от "EYDAP", която призова хората да намалят потреблението, за да се поддържат резервите на устойчиво ниво.

На гръцките острови, които обикновено разчитат на кладенци и инсталации за обезсоляване на вода, проблемът е още по-остър. Допълнителен натиск оказват и милионите туристи, които всяко лято се стичат по плажовете на страната и увеличават броя на местното население.

На някои острови, страдащи от свръхтуризъм, търсенето на вода през лятото "понякога е 100 пъти по-голямо, отколкото през зимата", каза Никитас Милопулос, професор по управление на водните ресурси в Университета на Тесалия.

Той заяви, че проблемът с масовия туризъм се усложнява от лошото управление на водите.

В края на юни за остров Лерос на Додеканезите беше обявено едномесечно извънредно положение. Съветът на острова отбеляза неизправности в инсталацията за обезсоляване на вода, обвинявайки я в "лоша поддръжка в миналото", пише БГНЕС.

Други острови, застрашени от недостиг на вода, са Сифнос в Цикладите, Хиос в северната част на Егейско море и Лефкада и Корфу в Йонийско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase