Снимка: БГНЕС

Председателят на Morgan Stanley International Джонатан Блумър е сред изчезналите хора след потъването на яхта край бреговете на Сицилия по време на силна буря.

На яхтата е бил и британският технологичен предприемач Майк Линч заедно с 18-годишната му дъщеря Хана.

Салваторе Кочина, ръководител на агенцията за гражданска защита в Сицилия, заяви, че Блумер и Крис Морвило, адвокат в Clifford Chance, също са сред изчезнали.

Плаващият под британски флаг 56-метров ветроход Bayesian е превозвал 22 души и е бил закотвен в непосредствена близост до брега близо до пристанището Портичело, когато е ударен от торнадо в ранните часове на 19 август, се казва изявление на италианската брегова охрана, съобщи "Гардиън".

Потвърдена е смъртта на един човек, за когото се предполага, че е готвачът на плавателния съд. Бреговата охрана съобщи, че изчезналите са хора с британска, американска и канадска националност.

Петнадесет души бяха спасени, включително съпругата на Линч, Анджела Бакарес, която е собственик на лодката, и момиченце на 1 година, което е било спасено от майка си.

Говорител на Линч, съосновател на Autonomy, софтуерна фирма, която се превърна в едно от най-ярките светила на британската технологична сцена, отказа да коментира случилото се. Оцелелите твърдят, че пътуването е било организирано от Линч за негови колеги.

Описван като британския Бил Гейтс, Линч прекара голяма част от последното десетилетие в съдебна защита на името си срещу обвинения в измама, свързани с продажбата на софтуерната му фирма Autonomy на американската технологична компания Hewlett-Packard за 11 млрд. долара.

През юни 59-годишният Линч беше оправдан от съдебно жури в Сан Франциско, след като повече от година живя под домашен арест.

Часове след новината за потъването на яхтата стана ясно, че съподсъдимият му в този процес Стивън Чембърлейн е починал, след като е бил блъснат от кола, докато е бягал в Кембриджшир.

Чембърлейн, бивш вицепрезидент по финансите в Autonomy, е бил блъснат в събота сутринта и е на животоподдържащи системи.

На 19 август водолази се опитваха да достигнат до корпуса на Bayesian. Лодката е потънала на около 49 метра и прокуратурата в Термини Имерезе разследва инцидента.

"Вятърът беше много силен. Очакваше се лошо време, но не от такъв мащаб", посочи служител на бреговата охрана в сицилианската столица Палермо.

Капитанът на намиращата се наблизо лодка разказа, че когато вятърът се е усилил, той е включил двигателя, за да запази контрол над плавателния си съд и да избегне сблъсък с Bayesian, който е бил на котва до него.

"Успяхме да задържим лодката на място и след като бурята отмина, забелязахме, че яхтата зад нас я няма", каза Карстен Борнер.

Екипажът на Борнер е намерил някои от оцелелите на спасителен сал - включително малко момиченце и майка му - и ги е взел на борда, преди бреговата охрана да ги прибере.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase