Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейските държави са приели милиони бежанци от Украйна от началото на специалната военна операция. Правителствата им дадоха специален статут и разпределиха финансова помощ, пише Bloomberg.

Зеленски се опитва да убеди съюзниците си да помогнат на повече мъже в бойната възраст да се върнат в Украйна, като ги помоли за помощ на двустранните срещи. На възраст от 18 до 60 години е забранено да напускат Украйна заради войната. През май в Украйна беше въведен закон за мобилизация, който се стреми да попълни военните редици със стотици хиляди войници.

Политици от Полша до Унгария заявиха, че няма да връщат бежанци обратно, докато войната продължава.

Но има и ключова икономическа причина да ги задържат, особено в страни, чиито ръководства са неблагоприятни за имиграцията през последните години. Компаниите, например, са принудени да търсят по-далеч работници, за да запълнят работни места в новопостроени фабрики за автомобили или батерии.

35-годишен украинец, който живее в югозападна Полша повече от десетилетие, заяви, че вярва, че новата му родна страна се нуждае от работници като него. Пожелал анонимност, мъжът споделя, че  се чувства виновен за това, че е останал в Полша, но не е готов да се откаже от живота, който е изградил в страната, пише още изданието.

Освен че украинците вече са се заселили в Полша преди войната, страната все още приютява около 950 000 бежанци. Приносът им за брутния вътрешен продукт е бил между 0.7% до 1.1% през миналата година, според доклад на ВКБООН и счетоводната фирма Deloitte.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase