Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има нужда от отдръпване на държавата от икономиката, нещо което липсва в последните години. Политиците нямат доверие на хората и за това не предлагат дългосрочни решения. Пазарът на труда у нас е склерозирал, като липсва допир между нуждите му и кадрите, излизащи от образователната система. Друг проблем пред пазара е и негъвкавото трудово право, тъй като Кодекса на труда е един от проблемите, за да не се запълват работните места, това коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

След изборната ситуация в България и ЕС дава повод за много изводи, като в кампаниите се наблюдаваше отказ от страна на кандидатите за обсъждане на глобалните теми, икономиката и геополитическите трусове, каза Станчев. Той смята, че по-скоро правителство ще бъде формирано у нас, а в ЕП може би ще наблюдаваме тройна коалиция, която да отговори на алармите в ЕС.

Ако разговорите за превръщането на ЕС във федерация продължат и постигнат евентуален успех, то ще видим намаляване на централното планиране на ниво съюз. И когато се появи дадена идея за регулации на цели сектори, то прилагането ѝ в по-голяма степен ще бъде оставяно на националните правителства.

Засилено коментираната Зелена сделка създава икономически пречки пред ЕС и партньорите му и понижава конкурентоспособността на блока. Гостът допълни, че регламенти като данъците за въглероден диоксид са неприложими в предложения модел. Това не значи, че амбициозните цели на ЕС в зеления преход не могат да бъдат забавени или стопирани.

Макроикономически ситуацията в България изглежда добре, но основният проблем е свързан със сивия списък относно прането на пари, като гостът обясни, че ако страната не излезе от него, то ще бъдат вдигнати лихвените проценти, което би намалило конкурентоспособността на бизнесите и би забавило изравняването на доходите с европейските.

Пазарът на труда у нас е склерозирал, като липсва допир между нуждите му и кадрите, излизащи от образователната система. Друг проблем пред пазара на труда е и негъвкавото трудово право, тъй като Кодекса на труда е един от проблемите, за да не се запълват работните места. Съществува проблем и със силното влияние на профсъюзите.

Бъдещите приоритети на евентуално правителство би трябвало да започнат от подкрепа за Украйна, като там се крият и много икономически фактори за България. Също така трябва да бъдат премахнати привилегиите на осигурилите се в държавното осигуряване. Обществените поръчки са друго, над което трябва да се работи, тъй като осъществилите се без конкурс обществени поръчки у нас са 3 пъти повече от средното за ЕС.

Има силна нужда и от отдръпване на държавата от икономиката, нещо което липсва в последните години. Гостът допълни, че политиците нямат доверие на хората и за това не предлагат дългосрочни решения, а се провеждат популистки кампании с водещ мотив за миналото.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase