Снимка: WikiImages от Pixabay

С глобалното затопляне нашествие от тигрови комари завладява Европа, а с тях идват и опасни вируси и инфекции като треска от денга, зика. Европейската агенция на ЕС предупреди, че изменението на климата създава по-благоприятни условия за разпространение на инвазивните насекоми.

През 2023 година в ЕС, включително в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия са регистрирани 130 случая на треска от денга в сравнение със 71 през 2022 година, допълва Нова. За сравнение - в периода 2010-2021 г. регистрираните случаи са 73.

"Европа вече разбира, че изменението на климата създава по-благоприятни условия инвазивните комари да се разпространяват в незасегнати досега райони, и да заразяват повече хора с болести като денга", каза директорът на центъра Андреа Амон.

Освен дега, тигровите комари пренасят зика, чикунгуня и се разпространява на север, изток и запад в Европа и понастоящем има популации в 13 страни, казват още от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Друг вид комар, отговорен за разпространението и на жълтата треска, наскоро се е установил в Кипър и няколко периферни региона на ЕС като Мадейра и френските Карибски острови.

"Широко разпространено е очакването, че изменението на климата ще окаже значително въздействие върху разпространението в Европа на болестите, пренасяни от комари, например чрез създаване на благоприятни условия на околната среда за установяване и разрастване на популациите им", отбелязват от центъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase