Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия върви към нови избори. Очакваният скок за крайнодясната партия Vlaams Belang не се материализира и напускащата управляваща коалиция, оглавявана от либералния премиер Александър Де Кроо, загуби способността си да формира мнозинство.

Националистическата партия N-VA (Нов фламандски алианс), която е и основен опонент на Vlaams Belang, беше напът да остане най-голямата партия в белгийския парламент в неделя, докато либералната партия на Де Кроо, Open VLD, се срина във Фландрия, холандскоговорящата част от страната.

Премиерът Де Кроо трябва да връчи оставката си днес на беглийския крал Филип в кралския дворец в Брюксел, но това е само по протокол. Той ще остане служебен министър-председател на страната до сформирането на нова коалиция.

„Това е особено трудна вечер за нас, сигналът от гласоподавателите беше ясен“, каза Де Кроо.

Либералната френскоговоряща парития Mouvement Reformateur беше най-голямата в Брюксел и френскоговорящата Валония, насочвайки страната към месеци на предизвикателни коалиционни преговори.

Резултатът дойде в ден на тройни избори за белгийците, които също гласуваха за регионални и европейски избори , в които крайната десница също направи най-големи печалби, показаха предварителните резултати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase