Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че разпуска националното събрание и свиква предсрочни избори на 30 юни и 7 юли.

Френският президент каза, че не може да се преструва, че нищо не се е случило, че резултатът от изборите за ЕС не е добър за неговото правителство и че възходът на националистите е опасност за Франция и Европа.

Френският Национален сбор (НС) на Марин Льо Пен нанесе тежко поражение на центристкия алианс на Еманюел Макрон.

НС събра над два пъти повече гласове от алианса на държавния глава, сочат прогнозните резултати.

Листата на НС, водена от 28-годишния Жордан Бардела, събира между 32,3-33,0 % от гласовете в сравнение с 14,8-15,2 % за алианса на Макрон, воден от неговата партия „Ренесанс“.

В речта си пред поддръжници Бардела заяви, че французите са „изразили желание за промяна“ и призова Макрон да свика предсрочни парламентарни избори.

Резултатът е най-добрият, регистриран някога от НС на избори във Франция.

Единствената утеха за управляващата партия е, че успя да запази второто място пред социалистите, които излизат трети с 13-14% от гласовете.

Резултатите са тежък удар за Макрон, който дълго време се представяше като опора срещу крайната десница в Европа и два пъти победи лидера на НС Марин льо Пен на президентските избори.

Резултатите от изборите също така бележат критичен момент, тъй като погледите се насочват към президентския вот във Франция през 2027 г., когато Макрон не може да се кандидатира отново, а Льо Пен има огромен шанс да спечели позицията в Елисейския дворец.

По-късно Макрон ще направи обръщение към Франция във връзка с резултатите, съобщиха от президентството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase