Снимка: Pixabay/StockSnap
fallback

Броят на младите хора в Италия е намалял с близо една четвърт през последните 20 години поради спадащата раждаемост.

В момента Италия има най-малко хора на възраст 18-34 години спрямо населението си от всяка страна в Европейския съюз. В проучване на възрастовата група националната статистическа агенция Istat откри, че броят им е намалял с три милиона, или 23%, от 2002 г. до 10,2 милиона миналата година. Това застрашава способността на Италия да поддържа работната си сила.

"Вече виждаме въздействието върху работната сила, точно когато се нуждаем от работници, за да плащаме данъците, за да покрием пенсиите, тъй като италианците живеят по-дълго", каза Алесандро Розина, демограф в Католическия университет на Свещеното сърце в Милано.

Намаляването на населението на Италия се следи отблизо от Джорджия Мелони. Тя изключи необходимостта от повече мигранти за попълване на работната сила, вместо това обяви мерки за увеличаване на националната раждаемост, която спадна до рекордните 393 000 миналата година. За миналата година населението е намаляло със 179 000 до малко под 59 милиона.

Новите данни от Istat обаче показват, че спадът в раждаемостта продължава от едно поколение, което означава, че днес ще бъде трудно да се насърчат италианците да поддържат раждаемостта, когато те просто са по-малко.

"Ниската раждаемост преди 20 години означава, че днес има по-малко 20-годишни", каза Розина. "До средата на 70-те години Италия беше над средното за Европа ниво на раждаемост, след което падна до едно от най-ниските в света до края на 80-те години и оттогава не се е подобрило."

След като достигна своя пиков брой хора на възраст 18-34 години - 15,2 милиона - през 1994 г., възрастовата група спадна до 17,5%  от населението през 2021 г. спрямо средно за ЕС от 19,6%

Спадът в броя от 2002 г. насам е най-голям в южната част на Италия, достигайки 40% в Сардиния. Докладът на Istat казва, че има не само по-малко италианци в детеродна възраст, но тъй като те остават у дома по-дълго и се женят по-късно в условията на ограничена икономика, самите те раждат по-малко деца.

На юг 71,5% от възрастовата група живеят с родителите си, в сравнение със средно за ЕС 49%. В Калабрия 35,5 процента са така наречените Neets, нито заети, нито учещи или обучаващи се.

Мъжете от Южна Италия сега се женят на средна възраст от 36 години спрямо 32 през 2004 г. "Това е поколение, за което времето рискува да спре", казват от Istat. Според аженцията през 90-те години на миналия век Италия е станала първата страна в света, в която хората над 65 години са повече от тези под 15 години.

"Сега те са повече от хората под 25 години и до 2050 г. най-често срещаната възраст за италианеца ще бъде 75 – нещо, което никога не сме виждали", допълват от агевцията.

Istat съобщи, че останалата част от ЕС не изостава. Блокът е загубил 16,6 милиона души на възраст 18-34 години между 2001 г. и 2021 г., се казва в него, свивайки общия брой от 104,3 милиона на 87,6 милиона.

Розина каза: "Европейските страни, в които двойките имат по-малко от две деца, следват стъпките на Италия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

Анонимен

преди 6 месеца

Да забранят джендерска та пропаганда- поне 10% от младежите ще се увредят от тази идеология в близките няколко години!

136

Анонимен

преди 6 месеца

ВИНОВЕН Е САТАНИЗМА, ПО-ТОЧНО, ПРЕДЛАГАЩ ВСЯКАКВИ ИЗКУШЕНИЯ, широко налаган от управляващите марионетки навсякъде, нооо САЩ, Канада, Австралия си имат достатъчно младо население, Китай отчете грешката си от политиката на 1 дете налагана жестоко преди, Русия също леко обръща тренда, Унгария, Полша...които се осъзнаха ще се спасят, а България загива пред очите ни, НАРОДЕ! Защо никоя партия не въведе например 400 Е детски като в Полша, да вдигнат помощите за раждане на работещите ит.н.???

135

Gogo

преди 6 месеца

Поредната русофобска старика. Италия е една от държавите приели най много емигранти и спокойно може да разчита на тяхната сила. Това че италианците ги мързи както и да не искат да плащат си е техен проблем. Момчетата от Африка и близкия изток могат да помогнат в земеделието на Италия както и в индустрията.

fallback