Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Говорител на Европейската комисия сравни действията на "Хамас" срещу Израел с нападенията на "Ислямска държава". Израел има право на самоотбрана в съответствие с международните правила, добави той на пресконференция в отговор на въпроси.

Oще по темата
Не можем да съдим какви действия трябва да се предприемат за справяне с терористите от "Хамас". Усилията трябва да бъдат насочени към предпазване на цивилните, посочи говорителят.

Призоваваме насилието да спре, ЕС настоява за незабавно освобождаване на взетите заложници, каза той. Говорителят не можа да потвърди дали върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел възнамерява скоро да пътува до Израел.

Говорителят добави, че досега ЕС е осигурил за работата на палестинските власти 192 милиона евро и отбеляза, че по-нататъшното изплащане на средства от европейския бюджет е подложено на преоценка. Той отново уточни, че средствата за хуманитарна помощ няма да бъдат засегнати от новата оценка. По неговите думи се събират данни за нововъзникналите хуманитарни нужди на място.

Според говорителя държавите от ЕС следва да преценяват случай по случай дали да разрешават демонстрациите в защита на Израел или на палестинците, като имат предвид, че ЕС определя "Хамас" като организация на терористи.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 6 месеца

Дипломацията е най висшата форма на добрата международна политика. Такт и дипломация в тази взривоопасна обстановка, особено в страни с разнородно население.

20

Анонимен

преди 6 месеца

До 16 ИСТИНАТА Е ВЕЛИКА - какво означава това.

19

Анонимен

преди 6 месеца

Израел започна бомбардировки над Сирия, унищожени са основни летища и инфраструктура има много убити.

fallback