Снимка: БГНЕС

Германските правоприлагащи органи смятат, че в страната са възможни бунтове, подобни на тези във Франция. Причината за това може да бъде нарастващото отхвърляне на демокрацията в страната. За това съобщава германският вестник "Велт", позовавайки се на изказване на председателя на Германския полицейски синдикат (ГПД) Йохен Копелке.

"Такива размирици са възможни на някои места в Германия, защото в страната нараства отхвърлянето на демокрацията, държавата и държавната власт", заяви Йохен Копелке.

Подобно изявление направи и Михаела Енгелмайер, ръководител на Германския социален съюз (SoVD). Според нея германските власти трябва да вземат мерки, "защото липсата на усещане за представителство вече се отразява на разочарованието от политиката, на нарастващата готовност да се гласува за крайнодесни партии и на политическия екстремизъм".

„Велт“ отбелязва, че Йохен Копелке и Михаела Енгелмайер подчертават, че ситуацията в страната в момента не може да се сравни с протестите срещу полицейското насилие във Франция.

По-рано, в средата на юни, няколко проучвания на общественото мнение за първи път поставиха дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" на второ място сред всички партии (със 17% до 20% поддръжници). На първо място беше опозиционният в момента Християндемократически съюз, а на трето - Германската социалдемократическа партия на Олаф Шолц.

Погромите във Франция продължават от 27 юни. Протестите бяха предизвикани от смъртта на 17-годишно момче, което беше застреляно от полицай при проверка на документи на пътя. През нощта на 3 юли бяха задържани 157 души (включително 20 в Париж и предградията), бяха опожарени 297 автомобила и 34 сгради. През петте нощи на протеста са опожарени общо 5000 автомобила и 1000 сгради, регистрирани са 250 нападения срещу полицейски участъци и са ранени повече от 700 полицейски служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase