Снимка: БГНЕС

Плакати на трамвайните спирки в Будапеща показват порция пица до слогана "Защо да се задоволяваме с по-малко?" Унгарците са призовани да мислят за портфейлите си и да изберат "Повече Европа".

Посланието може да изглежда ненужно в бивша комунистическа страна, която е усвоила повече от 100 милиарда евро (110 милиарда долара) след присъединяването си към Европейския съюз през 2004 г., сред най-високите нива на помощ на глава от населението. Но кампанията отразява някои тревожни развития в нация, която се превърна в най-критичния тест за целостта на ЕС, пише в свой анализ Bloomberg.

След като години наред премиерът Виктор Орбан доминираше в обществения живот с критиките си срещу ЕС, контраофанзивата за достигане до обикновените граждани става факт, когато проучванията показват, че унгарците все повече се обръщат на изток. Рискът е, че спадът в обществената подкрепа за ЕС може да разхлаби най-важната предпазна ограда срещу самозваното нелиберално ръководство на Орбан.

Последното полугодишно проучване на Евробарометър, проведено от ЕС, регистрира спад от 12 процентни пункта в подкрепата за блока, най-рязкото понижение сред която и да е от неговите 27 страни членки.

Проучване за отношенията с други страни за лявоцентристкия вестник Nepszava установи, че мнозинството от поддръжниците на Орбан - най-голямата политическа група - се смятат за "по-симпатични" на руснаците и китайците и "по-малко симпатични" на американците и украинците. За разлика от тях, според резултатите, публикувани на 17 април, руснаците са най-малко популярни сред по-широкото население.

"Това е изключително значимо и плашещо, като се има предвид колко бързо се променят нагласите", заяви Даниел Хегедус, сътрудник в Германския фонд Маршал в Берлин. "Удивително е колко ефективен е Орбан в разрушаването на проевропейското отношение на Унгария", добавя той.

Излизането на Обединеното кралство от ЕС през януари 2020 г. разби блока на втората по големина икономика след разногласен референдум, който британското правителство смяташе, че може да спечели. И все пак подобен политически инцидент в Унгария - макар и по-евтин - вероятно би бил по-символичен, като се има предвид, че страната някога е била образец на успешното разширяване на ЕС след Студената война.

Заедно с Полша, Орбан спори с Брюксел за правителствения контрол върху демократичните институции като съдебната система и медиите. Служители на ЕС също се съсредоточиха върху корупцията в Унгария, която сега е на дъното сред държавите членки в класацията на Transparency International.

ЕС все още блокира повече от 28 милиарда евро финансиране за Унгария поради своите опасения, въпреки че Йоханес Хан, комисарят по бюджета, каза в интервю в четвъртък, че около 13 милиарда евро може да бъдат отключени през следващите седмици след сделка, насочена към деполитизиране на съдилищата.

Орбан многократно е отхвърлял идеята, че възнамерява да извади Унгария от ЕС. Напускането не би имало смисъл, каза той, като се има предвид колко преплетена е страната с търговския блок. Почти четири пети от износа ѝ се насочва към безграничния пазар на ЕС, а икономиката ѝ се подкрепя от инвестиции от германски компании като Mercedes-Benz Group AG и BMW AG.

И все пак въпросите относно европейския ангажимент на унгарския премиер – и по-широко неговата вярност към Запада – породиха съмнения относно края на играта на Орбан, особено предвид действията и реториката му, след като Русия нахлу в Украйна.

Правителството повдигна идеята за "Huxit" по време на пандемията, когато министърът на финансите Михали Варга заяви, че членството в ЕС може да бъде „прегледано в нова перспектива“, след като Унгария стане нетен вносител в бюджета на блока, което според него може да се случи до 2030 г. Хегедус нарече това "тестови балон", за да се прецени общественото мнение относно членството.

Оттогава Орбан атакува ЕС, че се опитва да го притисне финансово в ъгъла, докато икономиката и валутата се сриват. Десетки телевизионни оператори, вестници и уебсайтове, контролирани от политическата машина на Орбан, разпространяват наратива, че подкрепата на ЕС за Украйна вреди на Унгария.

Орбан посочи на 31 март, че хората може да започнат да поставят под въпрос „цялото съществуване“ на ЕС заради подкрепата му за Украйна. Две седмици по-късно той каза, че изтеглянето на помощта ще сложи край на войната.

"Унгария никога не успя наистина да интернализира ценностите на ЕС, всъщност ставаше дума за парите", коментира Агнес Урбан, директор на Mertek Media Monitor, медиен наблюдател в Будапеща. "Сега, когато парите не текат, добавете към това пропагандата и двете заедно имат мощен ефект", добавя експертът.

Унгарците останаха като цяло проевропейски настроени, докато Орбан ухажваше Русия и Китай по време на непрекъснатото си управление от 2010 г. насам. Но тъй като Унгария е изправена пред задълбочаваща се рецесия и инфлация, надвишаваща 25%, тази подкрепа сега се разпада - и най-драматично сред младите хора, които също се стичат към антинатовска опозиционна партия.

Общата подкрепа на ЕС сега възлиза на 39%, което поставя Унгария на последната пета позиция сред 27-те държави членки на ЕС, заедно с чехите и словаците в проучването на Евробарометър. Още миналата година 51% от унгарците са имали положително мнение за ЕС. Положителното отношение към ЕС също спадна рязко в Полша, с осем процентни пункта, въпреки че все още е 55%.

Европейският комисар Хан, който ще се срещне с Орбан следващата седмица в Будапеща, каза, че е загрижен, че ще стане по-трудно да се възстанови подкрепата. Той обаче не смята, че членството на Унгария в ЕС е заложено на карта. "Хората знаят каква полза имат от ЕС", посочи той в интервю. "Доверието в европейските институции е по-високо, отколкото в националните партии", добави Хан.

В Брюксел спадът до голяма степен се приписва на хватката на Орбан върху медиите. Наистина пътуващите в Будапеща са свикнали да виждат политически билбордове като част от атаките на Орбан срещу това, което той приема като врагове на държавата.

Целият анализ прочетете тук

Коментари Напиши коментар

143

Анонимен

преди 4 месеца

Икономиката на ЕС не е на първо място,а хората виждат това и чувстват по джоба си! Това е проблема! Хората искат по малко НАТО и повече ЕС!

142

АНГЕЛ

преди 4 месеца

Изтока ще излезе от ЕС последен.Разпада на ЕС ще дойде от страната основател Франция. Макрон е с най-ниска подкрепа откакто се занимава с политика заради пенсионната му реформа и е на 90% вероятно че ще бъде наследен от Марин Льопен дори преди да му изтече мандата защото във Франция протестите неспират. Стане ли Люпен президент ще направи референдум а 62% от французите вече не искат ЕС. АКо страната основател напусне нейното произведение сещайте се какво ще се случи със съюза !

141

Анонимен

преди 4 месеца

ЕС е умрел. Второ пришествие ли да макаме?