Снимка: БГНЕС

Мозъчният тръст Globsec публикува доклад, който очертава "трудната, скъпа и почти невъзможна" задача, пред която Украйна в крайна сметка ще се изправи, след като войната приключи. Става дума за разминиране на територията на страната, съобщава руската служба на "Би Би Си".

Почти една трета от територията на Украйна (174 000 кв. км), която е била под окупация, трябва да бъде стриктно изследвана за боеприпаси и други експлозиви, оставени там от руската армия.

Според документа днес Украйна е "най-голямата минирана територия в света", изпреварвайки по този показател дори Афганистан и Сирия.

По-голямата част от територията, която трябва да бъде прочистена, е почти невъзможно да се оцени, тъй като боевете продължават, отбелязват авторите на доклада, а около 18% от територията на Украйна все още се контролира от окупационните сили.

Още по темата
Отделно се отбелязва, че по време на отстъплението руснаците "са известни със своята изобретателност в оставянето на мини-капани".Те са монтирани край пътища, както и върху животни и тела на загинали войници - така че огледът на тези тела или всяко друго движение в околността да задейства поставеното там взривно устройство.

Понякога мините се инсталират в комплекс - два или дори три. В този случай първата експлозия - обикновено с по-малка сила - е предназначена главно да привлече вниманието и да събере възможно най-много хора наоколо - след което случайно събралите се задействат второ взривно устройство, обикновено с много по-голяма смъртоносна сила.

В момента "работата по разминирането напредва катастрофално бавно", се казва в доклада. В районите на Донецка и Луганска области, контролирани от въоръжените сили на Украйна в периода от 2015 г. до 2021 г., "само около 6% от потенциално минираната територия е била разчистена".

Степента на разчистване е само около 64 квадратни километра годишно, като по-голямата част от работата се извършва от тайните служби на министерствата на отбраната и вътрешните работи на Украйна с подкрепата на международни неправителствени организации като HALO Trust.

Простата аритметика предполага, че ако тези темпове се запазят, ще са необходими повече от 2700 години, за да се изчисти напълно територията на Украйна от мини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase