Снимка: БГНЕС/EPA

Ръководителят на ядрената организация на ООН Рафаел Гроси предупреди, че "живеем назаем" след двете скорошни експлозии на мини в близост до украинската централа в Запорожие, предаде АФП.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) многократно е изразявала опасения относно безопасността на централата, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

През март миналата година руските сили поеха контрола над централата с шест реактора в размирната Южна Украйна.

"Живеем назаем, когато става въпрос за ядрената безопасност и сигурност в Запорожската атомна електроцентрала", каза Гроси в изявление.

"Ако не предприемем действия за защита на централата, късметът ни рано или късно ще се изчерпи, което може да има тежки последици за човешкото здраве и околната среда", добави той.

Според изявлението два взрива на мини са станали извън периметровата ограда на централата - първият на 8 април, а другият - четири дни по-късно.

Не е ясно веднага какво е причинило взривовете, се казва в него.

Миналата седмица Гроси се срещна с висши руски служители в Калининград, а преди това с украинския президент Володимир Зеленски в Запорожие, за да обсъдят план за безопасност.

Tой също така предупреди, че централата продължава да зависи от един-единствен все още функциониращ електропровод, което представлява "сериозен риск за ядрената безопасност и сигурност".

Резервният електропровод, повреден на 1 март, все още не е ремонтиран, съобщи МААЕ.

Тя също така заяви, че ситуацията с персонала в централата остава "сложна и предизвикателна", отчасти поради недостиг на персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase