Снимка: архив, БГНЕС
fallback

До средата на века населението на Гърция вероятно ще намалее с 1,3 млн. души или 12 процента според статистика на Лабораторията за демографски и социални анализи към Атинския университет, предаде в електронното си издание в. "Катимерини".

В доклада "Населението на Гърция на хоризонта на 2050 г." се посочва, че единствената възрастова група, която ще се увеличи, е тази на хората на възраст 65 и повече години, чийто брой ще нарасне с между 800 хиляди души до 3,15 милиона. В същото време децата и подрастващите до 19-годишна възраст, както и населението в трудоспособна възраст ще намалеят. От 6,03 милиона души през 2022 г. до 2050 г. хората на възраст 20-64 г. ще бъдат по-малко от 4,5 млн. души. (Населението на Гърция е 10,64 млн. души по данни от 2021 г.)

Според прогнозите на ООН населението на планетата ще нарасне, достигайки близо 10 милиарда души до края на 21 век. Това обаче не може да се каже за Европа, чийто брой според същите оценки до 2050 г. ще се смали на 7,3 процента от общото население в света, при положение че през 1950 г. е било 22 процента, а днес е 9,5 процента.

(БТА, Мелина Христова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Сребролюб Мангизлиев

преди 1 година

Гърците си внасят арменци, грузинци и украинци, които се представят за гърци :) Държавата им строи къщи (плащат само 20%)... и като вземат гражданство духват за Германия :)

23

До 22

преди 1 година

Поправка. Абортите са 6 млн., а не 3 млн.

22

Анонимен

преди 1 година

До 7 - Като на жените не им се ражда ще се топят и гърци и ние, и на всяко друго място където дамите поставят материалното пред духовното. Като почнат завоевателни войни нашта е лесна я ракета, я куршум, а тях ще ги изнасилват денонощно. Няма драма. Виж например тук в България - над 3 милиона аборта от 60та насам. Българките за 60 години са пратили на оня свят повече българи от колкото османците за 5 века робство, а ти си мислиш, че щото могат да четат и пишат са образовани. Хах.

fallback