Снимка БГНЕС

Нидерландия ще разреши евтаназията за неизлечимо болни деца на възраст по 12 години. Това реши в петък правителството, съобщи NL Times.

За някои деца прекратяването на живота е единствената разумна алтернатива за прекратяване на безнадеждното и непоносимо страдание на детето, се казва в изявление на министерството на здравеопазването. Това са до 10 деца годишно, пише медията.

Припомняме, че Нидерландия е първата страна в света, която легализира евтаназията на лица след 12-годишна възраст през 2002 г. Но подобна мярка и за деца под 12 години се обсъжда от години, въпреки че отдавна съществува изключение за бебетата.

"Това е особено сложен въпрос, който се занимава с много тревожни ситуации. Ситуации, които не бихте пожелали на никого“, призна министърът на здравеопазването Ернст Куйперс. „Радвам се, че след интензивни консултации с всички участващи страни постигнахме решение, което ни позволява да помогнем на тези нелечимо болни деца, техните родители, а също и техните лекари."

Повече от 91 000 души са избрали евтаназията, откакто тя беше легализирана. От тях в 133 случая е установено, че са нарушени правните критерии, което е довело до наказателно преследване само в един случай.

Изключението за бебета е използвано само три пъти, откакто беше въведено за първи път през 2007 г. Тези случаи са през 2009, 2015 и 2017 г.

Евтаназията, която позволява на лекар да сложи край на живота на пациент, е законна в Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург, Холандия, Нова Зеландия, Испания и по-голямата част от Австралия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase