Снимка: БГНЕС

Молдова се нуждае от 250 милиона евро (275 милиона долара), за да модернизира въоръжените си сили, след като миналата година Русия нахлу в съседна Украйна, каза високопоставен служител от отбранителната сфера в прозападно ориентираната държава, предадоха "Ройтерс" и БТА.

Изходната точка за промяна в общественото мнение към развитие на отбранителния сектор естествено беше шокът от февруари 2022 г., каза Валериу Миха – държавен секретар по отбранителната политика и реформата в националната армия, на форум по националната сигурност в столицата Кишинев.

С други думи, периодът на романтизъм с мечтата за вечен мир свърши, нужен е друг подход, каза Миха на форума.

По наше мнение, са нужни 250 милиона евро за модернизация на въоръжените сили, отбеляза държавният секретар по отбранителна политика.

Една от най-бедните държави в Европа, бившата съветска република Молдова се стреми към членство в Европейския съюз, но не и към членство в НАТО, тъй като принципът на неутралитета е вписан в конституцията й.

Президентът на Молдова Мая Санду многократно осъди войната на Русия в Украйна, в резултат на която части от ракети, изстреляни в конфликта от другата страна на границата, паднаха на нейна територия.

Още по темата
Откакто Санду встъпи в длъжност през 2020 г. с мандат да се бори с корупцията и да се приближи към Европа, страната получава щедро западно финансиране.

Миха посочи, че Молдова трябва да получи тази година 87 милиона евро от Европейския фонд за мир, както и увеличение на бюджета си с 80 милиона евро.

Страна с 2,5 милиона население, Молдова остава обременена от присъствието на проруската сепаратистка държавица Приднестровие, вече 30 години, след като кратка война я изправи срещу отскоро независимата молдовска армия.

Около 1500 руски „миротворци“ остават в Приднестровието, а неговите лидери обвиняват Украйна, че иска да ги свали.

Молдова пък обвинява Русия, че иска да я дестабилизира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase