Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Главния комисариат на полицията на Молдова Виорел Чернауцану заяви в неделя, че руските специални служби са участвали за дестабилизиране на ситуацията по време на масови демонстрации на опозицията в Молдова. „Полицията е получила оперативни данни за подготовката от специалните служби на Русия на действия за дестабилизиране на ситуацията в Република Молдова, които са били планирани по време на протестите на опозицията, включително днес“, каза Чернаутану на брифинг преди митинга, който беше обявен от опозиционната партия Шор, както и от някои извънпарламентарни партии и движения.

Според него в Молдова са били формирани 10 групи от 5 до 10 души, които е трябвало да преминат специално обучение. Твърди се, че дейността им е координирана от лице, пристигнало от Русия. Чернаутану също така твърди, че 25 предполагаеми участници са били отведени в полицията, след това 7 души са били задържани и съдействат на разследването.

По-рано лидерите на партия "Шор" увериха, че акцията ще бъде мирна.

В събота обаче партията обвини полицията в сплашване на нейни активисти. Те съобщиха, че членове на същата партия в почти всички региони на страната са получили обаждания със заплахи за образуване на наказателно дело.

Тази седмица полицията извърши поредните мащабни обиски в партийните килии, при които бяха конфискувани големи суми пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase