Снимка: БГНЕС

В четвъртък молдовските законодатели гласуваха в полза на законопроект, който ще замени позоваванията на официалния национален език на страната от молдовски на румънски в конституцията и в законодателството, съобщава "Вашингтон пост".

Законопроектът беше иницииран от управляващата в Молдова прозападна Партия на действие и солидарност, PAS, и ще промени препратките към "молдовски език", "майчин език" и "държавен език" с "румънски език". Това предизвика дебат със социален, политически и геополитически оттенък.

Гласуването в четвъртък беше второ и последно. Всички присъстващи 57 депутати от PAS, която държи 63 от 101 места в законодателния орган, гласуваха в подкрепа, както и един независим депутат. Опозиционният блок на комунистите и социалистите, който има 31 места, и 6 депутати от приятелската на Русия партия Шор, най-вече бойкотираха вота.

Докато онези, които подкрепят официалните езикови промени, ги виждат като важна стъпка за кандидата за ЕС да се дистанцира от съветското си минало и историческите си връзки с Москва, други го виждат като атака срещу националната молдовска идентичност от страна на прозападни служители. Опозицията също изрази опасения относно процедурните промени в законопроекта.

По време на парламентарната сесия в четвъртък някои членове на блока на комунистите и социалистите размахаха голям транспарант, на който пишеше: "Народът е суверен, PAS е тиранин" и "Молдова. молдовци. молдовски."

Опозиционните партии могат да оспорят резултата в Конституционния съд на страната, каза Кристиан Кантир, молдовски доцент по международни отношения в университета в Оукланд.

"Проруските сили в Молдова и Кремъл ... винаги са оспорвали идеята, че мнозинството от населението е етнически румънско и говори румънски", каза той пред "Асошиейтед прес", добавяйки, че "за тези сили признаването на тази точка би подкопало молдовската държавност и връзки с Русия."

"Мисля, че спорът около този законопроект разкрива, че езиковият въпрос остава спорен в едно общество, което е дълбоко разделено по геополитически линии", добави той.

По-голямата част от 2,6-милионното население на Молдова говори румънски като първи език, а останалите говорят руски.

Молдова беше част от Румъния до Втората световна война, когато беше анексирана от Съветския съюз и руският стана официален език. През следващите половин век румънският се запазва в молдовските села. Той отново става национален език през 1989 г.

След първото четене на законопроекта, приет по-рано този месец, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова реагира, като го нарече "антируска резолюция".

Откакто Русия нахлу в Украйна миналия февруари, Молдова се сблъска с продължителна поредица от кризи и се опита да изгради по-тесни връзки със своите западни партньори, което много разгневи Москва. Миналия юни тя получи статут на кандидатка за членство в ЕС в същия ден като Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase