Снимка: БГНЕС
fallback

Финландия е със стъпка по-близо до присъединяването си към НАТО.

Комисията по външните работи на турския парламент одобри законопроект за ратифициране на кандидатурата на скандинавската страна за членство в Алианса, съобщават "Ройтерс" и държавната телевизия TRT Haber.

Предстои общото събрание на парламента да одобри законопроекта, като се очаква това да стане преди разпускането му в средата на април заради парламентарните и президентските избори на 14 май.

Миналата седмица по време на посещението на своя финландски колега Саули Ниинистьо в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че парламентът ще ратифицира присъединяването на Хелзинки към НАТО.

Oще по темата
Той обаче отложи одобряването на кандидатурата на Швеция за членство в Алианса, тъй като според Анкара тя не е предприела достатъчно мерки спрямо лица, считани от Анкара за терористи.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. За получаване на членство обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО трябва да ратифицират кандидатурите им.

Освен Унгария, чиято управляваща партия заяви, че подкрепя двете кандидатури, но забави официалните стъпки за одобрението им, Турция е единствената членка на НАТО, която все още не е дала зелена светлина за присъединяването на Осло и Хелзинки.

Членството на Финландия ще бъде първото разширяване на Алианса, откакто Северна Македония се присъедини към него през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

333

преди 1 година

Преди година две копейките хвалеха Турция и Ердоган и ни обясняваха как Русия и Турция са некви вечни съюзници срещу ЕС и НАТО. Мина време виде се че Турция си седи в НАТО, не признава руските окупации и праща оръжия на Украйна. Сега същия цирк копейките го играят с Китай, щото са се хванали като удавник за сламка в поредната страна която може да помогне на Русия да изплува от блатото в което сама се вкара.

10

Kostas Linke

преди 1 година

Турчо, ИСТАНБУЛ Е ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ..АНАДОЛА Е ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ--ДО ЕЗЕРО ВАН ...ВИЕ ТУРЦИТЕ, СИ ЗАМИНАВАЙТЕ МИРНО И ДОБРОВОЛНО В ТУРКМЕНИСТАН, ЗА ДА НЕ ВИ НАТОВАРИМ НА КАМИЛИ И МАГАРЕТА , насилнически .

9

Kostas Linke

преди 1 година

До 10 дена , ГЪРЦИЯ и САЩ ЩЕ УДАРИМ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ТУРЧОЛАЦЦИТЕ с ХААРП-А, и Швеция ще бъде в НАТО ! :)))

fallback