Снимка: БГНЕС

Турция възнамерява да одобри кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, независимо от тази на Швеция, преди парламентарните и президентските си избори, които ще се проведат на 14 май. Това разкриха двама турски източници, цитирани от "Ройтерс".

Много е вероятно турският парламент да ратифицира членството на Финландия в Алианса, преди да приключи изборите в средата на април, заявиха официалните лица.

Финландският президент Саули Ниинистьо ще посети Турция в петък, за да обсъди кандидатурата на страната си за присъединяване към НАТО с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Вчера шведският премиер Улф Кристершон заяви, че е все по-вероятно Финландия да се присъедини към НАТО преди Швеция.

Още по темата
Стокхолм и Хелзинки официално кандидатстваха за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Двете страни обаче се сблъскаха с възражения от страна на Турция, която твърди, че те дават убежище на членове на терористични групировки. Страните подновиха преговорите по процеса за членство в Брюксел миналата седмица.

Анкара ясно заяви, че има по-големи възражения относно присъединяването на Швеция, отколкото на Финландия.

Междувременно Унгария, която е единствената друга страна от НАТО, която все още не е ратифицирала кандидатурите на двете скандинавски държави, отново отложи разглеждането на молбите им за членство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase