Снимка: БГНЕС

Финландският президент Саули Ниинистьо защити решението на страната да пристъпи към присъединяване към НАТО без съседката си Швеция с мотива, че отхвърлянето на предстоящата ратификация на кандидатурата от страна на Турция би било проблематично, съобщи ДПА.

"Трябваше ли да отхвърлим ратификацията от страна на Турция? Това звучи малко налудничаво", заяви Нинистьо в интервю за шведската телевизия, което беше излъчено изцяло снощи.

"Щеше да бъде много проблематична ситуация, ако бяхме отказали на Анкара", добави той, цитиран от БТА.

Нинистьо направи тези коментари, след като в петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че неговото правителство ще започне процеса на ратификация на кандидатурата на Финландия.

Макар че той винаги е подчертавал, че Финландия ще върви "ръка за ръка" с Швеция, доколкото решението е тяхно, ратификацията в крайна сметка зависи от Турция и Унгария - двете страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали заявленията, подчерта Нинистьо.

След десетилетия на неутралитет двете скандинавски държави подадоха заявления за присъединяване към трансатлантическия отбранителен съюз през май миналата година, след руското нахлуване в Украйна. Те ясно заявиха, че желаят да се присъединят заедно.

Турция обаче продължава да блокира присъединяването на Швеция с мотива, че страната отказва да екстрадира 120 души, смятани от Турция за терористи. Унгария също още не е ратифицирала финландската молба, като решението се очаква на 27 март.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase