43

Бианка

преди 1 година

Аз съм молдовец, молдовски език няма.

42

Възрожденец

преди 1 година

Румънският не е език а койне наложено за "език" от трансилванската "школа". Разбирай австрийските имперски шпиони през 18 век.И оттам във Влашко и Молдова. Да избутат българския, който не е стандартизиран и защитаван от фанариотите и местните едри отродени чокои понеже населението ги мрази!Влашката върхушка няма нищо против да се "еврпеизира", а сред простолюдието няма грамотни. И ето ти нов език с нова нация! Официализирана след Кримската война. За да се удари руското влияние. И българският

41

Анонимен

преди 1 година

Mолдова е много по стара държава и от Русия и от Румъния.

40

Анонимен

преди 1 година

Kaто се водят по болни кратуни като нашите в министерски съвет.. така става.

39

Анонимен

преди 1 година

Румъния ще бъде замесена по тоя начин във войната.

38

Анонимен

преди 1 година

Виждате разликите между нас и РУМЪНИЯ.Защо РСМ ни мрази, а Молдова знае , че са румънци.Защо?Същото и в Кипър, хората знаят ,че са гърци.Защо само Бг сгафи.

37

Анонимен

преди 1 година

Тя държавата ще изчезне. Толкова е измислена колкото и Македония.

36

007

преди 1 година

Искате да кажете че ще изчезне руския език

35

Вляшко

преди 1 година

.. но в световен мащаб че ще му се разпадне нео-империята ако всяка държава си вземе своето.

34

Вляшко

преди 1 година

Може да са Румънци но в Приднестровието са руснаци че и българи има. Ако имаха акъл нямаше да пускат духа (на националистическата гражданска война) от бутилката. Още *** рани от последната но искат реванш. А колкото до анексиране - върховния господар няма да позволи по същата причина.

33

Анонимен

преди 1 година

Молдовски език има толкова, колкото и македонски

32

Анонимен

преди 1 година

Горките хора.Жал ми е за тях.Подготвят ги да ги подарят на Румъния.Те като протестират срещу високите цени им потушават протестите,защото уж били "проруски",а всъщност сметките не могат да си платят.

31

Търсете стари източн

преди 1 година

През 1861 г. в Румъния със закон е обявена езикова реформа. Премахват се 30 000 български думи , които се заменят с такива от Западна Европа. Започва замяната на богослужебният старобългарски език(църковнославянски) с новата норма.Заменя се кирилицата с латиница .Намерете телеграмата до румънския крал за падането на Плевен във войната1877-1878 , писана на български език .

30

Анонимен

преди 1 година

Ясно е накъде отиват нещата. Сега Румъния ще анексира Молдова. Но това ще бъде правилно, нали?

29

Анонимен

преди 1 година

Молдова е следващата Украйна

28

Хан Тервел

преди 1 година

Основател на Молдова е българския болярин Богдан I. Тогава през XIV век се е казвала воеводство Богданско!

27

Анонимен

преди 1 година

Реална случка от центъра на Букурещ: има една много стара църква. Влизаме да разгледаме и вътре на големи камъни им надписи на...старобългарски. В този момент чувам англоезичен турист се обръща към екскурзоводите(румънче): какъв е този език? Ммм, руски. Ааа, не, моето момче(възкликнах на английски)! Айде пак си помисли. Тогава вече се сети какъв е правилния отговор.

26

noFreeman

преди 1 година

хахаха румънски... прочетет кога се е образувала румъния и откъде е дошъл езика... точно от молдованите... румъния е изкуствена държава, която от създаването си до преди 100 години е говорила на български-влашки... няма такъв народ румънци... молдовското княжество съществува още преди да се създаде русия...

25

Анонимен

преди 1 година

Ако не греша, молдовския всъщност е румънски или по-скоро някакъв диалект на румънския.

24

Анонимен

преди 1 година

Интересно как САЩ полагат усилия да ликвидира молдовския език и идентичност, но не и македонският псевдо език. Даже пишат доклади, че сме били дискриминирали някакво си там македонско малцинство у нас. За разлика от фалшивите северномакедонци, молдовците поне са имали своя собствена държава, история и култура, преди прозападните власи да ги анексират в средата на 19 в. и да им сменят кирилицата с латиница по френски модел. Самият термини "румънски" е измислица.