Снимка: БГНЕС

Украйна призова международната общност да изиска от Русия незабавно да спре да възпрепятства украинския износ на зърно и да използва храната като оръжие.

Според съвместното изявление на министъра на външните работи Дмитрий Кулеба и вицепремиера Олександър Кубраков от сряда, Украйна е "дълбоко обезпокоена от деструктивните действия" на Русия, които според нея възпрепятстват сделката, позволяваща доставките на зърно през Черно море до световните пазари, предаде "Политико".

"Призоваваме международната общност, в частност ООН и [Турция] като гаранти на Черноморската зърнена инициатива, да изискат от Руската федерация незабавно да прекрати забавянето на работата на Черноморския зърнен коридор, да спре опитите на Русия да използва храната като оръжие и да деблокира търговското корабоплаване към украинските черноморски пристанища", заявиха двамата министри.

Сделката за черноморското зърно, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, сложи край на фактическата блокада на черноморските пристанища на Украйна, последвала нахлуването на Русия през февруари миналата година, като спомогна за облекчаване на недостига на доставки и смекчаване на натиска за повишаване на международните цени на храните.

Още по темата
Оттогава насам обаче Русия неведнъж е заявявала, че не вижда ползите от своята част от сделката поради това, което Кремъл нарича "скрити" западни санкции, възпрепятстващи износа ѝ на храни и торове. Въпреки заплахите на Русия да се оттегли от сделката, през ноември миналата година тя беше удължена до 19 март.

Украйна отговаря, че Русия умишлено забавя споразумението за зърното, като удължава продължителността на проверките на корабите, пътуващи към и от нейните черноморски пристанища.

Според изявлението повече от 140 кораба се редят на опашка в стратегическия турски проток Босфор - през който трябва да преминат украинските товари със зърно, за да достигнат световните пазари - поради забавянето на инспекциите от страна на Русия. "Продоволствената сигурност на страните, които зависят от износа на украински селскостопански продукти, е застрашена", се казва още в съобщението.

През октомври Русия отхвърли подобни обвинения от страна на Киев.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин хвърли съмнение върху бъдещето на сделката за черноморското зърно, когато в понеделник заяви пред руски медии, че би било "неуместно" да се удължава споразумението, ако не бъдат отменени санкциите, засягащи руския износ на селскостопански продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase