Снимка: БГНЕС

Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави. Основателно безпокойството, че Русия може да разшири обхвата извън Украйна. Това заяви в ефира на БНР посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Виталий Москаленко.

Според него има опасения, че такова нещо е било задействано. Това показва и потвърждава още веднъж, че намеренията на Русия по отношение на съседите й са еднозначни и в исторически, и в съвременен аспект. Те свидетелстват, че Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави, организации на различни бунтове, акции, провокации и т.н., посочи Москаленко.

По думите му подобни планове съществуват от страна на Русия по отношение на всички съседни територии, включително тези от бившия Съветски съюз. Той подчерта, че това произтича от логиката на поведение на Руската държава и престъпната клика на Владимир Путин, който повтаря в своите действия Хитлер и неговата клика, които са провеждали една завоевателна политика в Европа.

Москаленко изтъкна, че ситуацията на фронта остава тежка. В момента Русия използва 1810 танка и може да увеличи това количество до 6000. Самите бойни действия се развиват на територия от повече от 1500 км. Жестоки битки и сражения се водят. Русия сега се мъчи да направи настъпление, за да разшири завзетите територии, но без особен успех, защото украинските войници полагат всички възможни усилия, за да спрат настъплението. Руснаците имат жестоки загуби в човешки смисъл и в бойна техника, заяви дипломатът.

"Надявам се, че след известно време ще бъде предприета контраофанзива на украинските войски, която ще доведе до освобождаване на всички завзети територии", поясни той.

Още по темата
По отношение на предоставената от България помощ, посланикът заяви, че тя е била солидна и е помогнала на Украйна да устои на атаката. Той изрази надежда, че страната ни ще продължи да оказва военна помощ.

Според него без помощта от Запада не е възможно постигането на украинската победа, а именно освобождаването на окупираните територии и сключване на справедлив мирен договор. По думите му такъв договор трябва да предвижда наказания на военни престъпници от Руската федерация и постигане на гаранти в бъдеще за ненападение от страна на Русия към Украйна.

"Това е основната формула на мира на украинския президент, която ще бъде предложена на заседание на ООН в края на този месец. Тази формула е възможна само след като окупационните войски бъдат изтеглени от всички територии на Украйна. Тогава е възможно постигане на мирно споразумение", уточни Москаленко.

Украйна желае да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО, което да бъде гаранция за свободното развитие и съществуване на държавата и народа, каза украинският посланик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase