Снимка: БГНЕС

Може да се наложи Финландия да преосмисли дали да се движи заедно с Швеция към членство в НАТО след новите възражения срещу Стокхолм от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви финландският външен министър Пека Хаависто, цитиран от "Блумбърг".

"Основният вариант" все още е двете страни да се присъединят към Алианса едновременно, предвид съображенията за сигурност както на Финландия, така и на Швеция, отбеляза той в интервю за YLE.

Трябва да оценим ситуацията и да видим дали се е случило нещо, което може да блокира достъпа на Швеция до Алианса в дългосрочен план, посочи Хаависто. По негови думи обаче е твърде рано да се взима решение отсега.

Това е първият път, когато финландски политик загатва за възможно отделяне на двете кандидатури, след като скандинавските страни официално поискаха членство в НАТО през май.

Още по темата
Въпреки че първоначално Турция се противопостави на тяхното влизане в Алианса, впоследствие тя все пак позволи процесът да продължи напред на срещата на върха на НАТО през юни.

По-късно Анкара обяви, че е "доволна" от сътрудничеството от страна на Финландия, но продължава да настоява Швеция да предприеме по-сериозни мерки срещу групировки, които са забранени в Турция.

Вчера Ердоган изключи възможността да подкрепи кандидатурата на Швеция, след като през уикенда крайнодесен активист изгори свещената книга на исляма - Корана, в Стокхолм.

Турция и Унгария са единствените две от 30-те страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали молбите на Швеция и Финландия.

Коментари Напиши коментар

17

Ще видим

преди 1 месец

До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААС тая инфлация в Турция малко се съмнявам Ердо да удържи властта още 10 години ...

16

ако танцуващата

преди 1 месец

калинка се научи да играе и кючек и баклава може и абитата да ги пуснат да кихат и те 2% от бвп

15

Анонимен

преди 1 месец

До Адмирации Ватнягите една година не могат да превземат Донецка област, ти говориш за Сландинавието, което е по-голямо от половината европейска русия...Чуваш ли се?