Снимка: БГНЕС

Финландия ще предостави на Украйна най-големия си отбранителен пакет досега, възлизащ на повече от 400 млн. евро, се казва в изявление на Министерството на отбраната на страната от петък, предаде "Политико".

"Украйна продължава да се нуждае от подкрепа при защитата на територията си и настоящият пакет от отбранителни материали очевидно е най-големият до момента", заяви министърът на отбраната Микко Савола.

В изявлението се казва, че Финландия ще изпрати тежка артилерия и боеприпаси, но не се навлиза в подробности. С последния отбранителен пакет общият размер на военната помощ за Украйна възлиза на 590 млн. евро.

Още по темата
Съобщението идва преди срещата на западните съюзници във военновъздушната база Рамщайн в Германия в петък. Военните лидери ще обсъдят засилването на подкрепата си за Киев на фона на нарастващия натиск върху Германия да изпрати танкове в Украйна.

На срещата в Рамщайн министрите на отбраната на Финландия и Швеция ще подпишат декларация за намерения за подкрепа на Украйна, се казва още в изявлението. В четвъртък Стокхолм обяви собствените си планове за изпращане на друг голям военен пакет, включващ артилерийска система "Арчър".

"Съвместната подкрепа за Украйна е знак за дълбокото взаимно доверие и все по-тясното сътрудничество в областта на отбраната между Финландия и Швеция", се казва в изявлението.

Двете държави решиха да кандидатстват за членство в НАТО миналата година, като заявиха, че искат да се присъединят към военния съюз "едновременно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase