Снимка: БГНЕС

На няколко километра от границата с Беларус украинските сили тренират за това, което очакват да бъде една брутална пролет.

Остарели танкове Т-72, някои два пъти по-възрастни от екипажите си, стрелят с патрони в мъглата, докато сухопътните войски се упражняват да щурмуват изоставени сгради. Част от обучението се провежда в зловещо тихия град Припят, изоставен след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г.

Докато войските се подготвят, генерал-лейтенант Сергий Наиев получава доставката на дузина пикапи, въоръжени с тежки картечници и противовъздушни оръдия, инициатива, финансирана от тълпата, за да помогне на Украйна да отблъсне произведените в Иран дронове Shahed, които са нанесе толкова много щети на енергийната инфраструктура на Украйна.

Но Наиев, набит и любезен командир, вярва, че следващата фаза на тази война ще бъде борба на танкове. А това означава не неговите древни Т-72, а по-модерни машини като немските Leopard 2 и британските Challengers. Украински официални лица казват, че се нуждаят от няколкостотин основни бойни танка – не само за защита на сегашните си позиции, но и за да се бият с врага през следващите месеци.

"Разбира се, имаме нужда от голям брой западни танкове. Те са много по-добри от съветските модели и могат да ни помогнат да напреднем", обяснява Наиев пред CNN. "Създаваме нови военни части. И от тяхната бойна готовност ще зависят следващите ни действия. Затова западната помощ е изключително важна."

Най-много украинската армия иска Leopard 2, който е сравнително лесен за поддръжка и експлоатация и е в експлоатация с много нации от НАТО. Военното, и политическото ръководство в Украйна се надяваха срещата на партньорите на Украйна в Рамщайн в петък да даде зелена светлина за доставката им, но Германия се въздържа.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников, говорейки след срещата, каза, че той и германският му колега Борис Писториус "имали откровена дискусия относно Leopard 2s... която ще продължи".

Михайло Подоляк, съветник в президентската администрация на Украйна, каза пред CNN в петък: "Разочаровани сме. Разбираме, че някои държави имат задръжки. Но колкото по-бавно става това, толкова повече наши войници и цивилни са убити. Би било важно, ако Германия заеме лидерска позиция тук."

Той твърди, че "300 до 400 от тези танкове всъщност биха надминали 2000 до 3000 танка от съветската епоха... Това рязко би ускорило темпото на войната и би поставило началото на заключителните етапи."

Междувременно украински официални лица казват, че им свършват резервните части за съществуващите им танкове от съветската епоха, въпреки че претърсват други страни от бившия съветски блок за доставки.

Украинците се опасяват, че в рамките на два месеца може да започне втора руска офанзива. До пролетта 150 000 руснаци, мобилизирани миналата есен, ще бъдат обучени и вероятно включени в бойни части. За украинците това е надпревара с времето. Но те по същество преобразуват армия, базирана на съветска техника, в такава, използваща модерни западни оръжия с уорп скорост.

Те няма да получат основни бойни танкове M1 Abrams, които са мощни, но трудни за поддръжка. Колин Кал, главният политически съветник на Пентагона, каза за М1, че е "скъп. Трудно е да се тренира. Има реактивен двигател."

Експертите също смятат, че германските танкове могат да направят истинска разлика. "Leopard 2 е модерен, добре защитен основен боен танк с добри сензори", обяснява пред CNN Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътна война в Кралския институт на обединените служби (RUSI).

"Първоначално е проектиран да бъде поддържан от наборници и следователно е по-лесен за поддържане в битка, отколкото някои други проекти на НАТО като Challenger 2. Има и съществуваща производствена линия, за да се поддържа Leopard 2 с резервни части."

Но други оръжия продължават да пристигат – бронирани превозни средства Stryker и бойни машини на пехотата Bradley от САЩ, гаубици от Финландия и усъвършенстваната артилерийска система ARCHER и противотанкови оръдия от Швеция.

Украинската армия трябва да обучи части на новата техника и да я интегрира в съществуващите си формирования.

"Цялата единица трябва да бъде оборудвана с едно и също превозно средство, така че цял батальон е оборудван с Брадли, ако го получим, или с Леопарди", казва генерал-лейтенант Наиев пред CNN.

Няколко високопоставени украински служители казаха, че Украйна иска да отиде на преден крак, преди Русия да подсили своите линии и своите батальонни тактически групи. Фронтовите линии – по целия път от руската граница на североизток до Черно море – се преместиха малко след украинското настъпление в Харков и Херсон през есента.

Подоляк казва, че бързите доставки на модерни танкове ще локализират войната. "Няма да се разпространи, но ще остане на окупираните територии и ще бъде решено с танкова война."

Украйна се нуждае от танкове, за да прочисти бързо окупирана земя, но също и от ракети с по-голям обсег, каза Подоляк. Той очаква, че руснаците "ще доведат много повече войски, много старо съветско оборудване, всичко, според нашите оценки, което им е останало".

Руснаците изглежда се опитват да намалят уязвимостта на своите запаси от боеприпаси и концентрациите на войски, като ги поставят по-далеч от фронтовите линии, може би дори извън обхвата на американските системи HIMARS, които Украйна използва ефективно срещу такива цели.

Списъкът с оборудване, което украинците искат, изглежда непрекъснато разширяващ се, но Подоляк отговаря: "Нашите момчета не напускат бойното поле, дори и да не са снабдени с нови оръжия. Те просто ще умират по-често и по-често. Разбирам, че някои страни може да се чувстват уморени от тази война. Но ние сме тези, които плащаме истинската цена за свободата. Ние сме тези, чиито хора умират заради руската агресия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase