Снимка: БГНЕС

Европейският съюз трябва активно да противодейства на руската пропаганда в Африка, заяви чешкият външен министър Ян Липавски (Пирати, Зелени/ЕСА) на срещата на специалните представители за регионите на Сахел в Прага в понеделник, предаде "Евроактив".

Срещата, организирана от чешкото председателство на Съвета на ЕС, беше председателствана от специалния представител на ЕС за региона на Сахел Емануела Дел Ре, която смята, че Русия води дезинформационна кампания в Африка срещу Европа и Запада.

"Трябва колективно да противодействаме по-активно на руската пропаганда", заяви Липавски на срещата, цитиран от Чешката информационна агенция.

Липавски също така подчерта значението на Сахел за европейската и международната сигурност като цяло, но предупреди срещу руската машина за дезинформация, която се опитва да навреди на имиджа на ЕС в Африка.

Още по темата
Насърчаването на мира, стабилността, доброто управление и развитието в региона на Сахел са сред дългосрочните усилия на Чехия, добави Липавски.

Русия разпространява прокремълски военни разкази от началото на войната в Украйна. В Нигерия акаунтите в социалните медии на известни журналисти бяха хакнати и използвани за разпространение на тенденциозна информация.

Според чешкия държавен секретар в Министерството на външните работи Радек Рубеш ЕС трябва да подкрепи радиоканалите в региона, особено в Мали, Нигер и Буркина Фасо, тъй като свободните медии могат да разпространяват обективни новини сред обществеността.

На вътрешния фронт обаче проектопредложението за чешкия бюджет за 2023 г. не включва средства за "Програма Африка", която предлага хуманитарна помощ и помощ за развитие на континента. Външното министерство все още се надява, че ще може да финансира региона от собствения си бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase