Снимка: БГНЕС

Светът се сблъска със заплахата от нова Студена война с ядрен оттенък и бум на крайния национализъм. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в изказването си пред випускниците на университета Сетън Хол в Ню Джърси.

„От Близкия изток до заплахата от нова Студена война със сериозен ядрен оттенък, от тероризма и междуособиците заради древни обиди до експлозивното разрастване на крайния национализъм, който пренебрегва основната истина, че международните решения винаги са най-добри за националния интерес - всяко от тези предизвикателства се превръща в още един знак за разкола в нашия свят“, каза той.

Сред другите заплахи за света Гутериш посочи изменението на климата, нарастващото социално неравенство, разпространението на глада и болестите.

"Като генерален секретар на ООН трябва да ви кажа, че навлизате в свят, изпълнен с опасности. Сблъскваме се с конфликти и разделения в невиждани от десетилетия мащаби - от Йемен до Сирия, от Етиопия до Сахел", каза той. Гутериш обърна внимание на конфликта в Украйна, който според него "причинява огромно страдание, разрушения и смърт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase