Снимка: БГНЕС

Повечето хората, които работят в Германия на колективен трудов договор, могат да очакват по-големи коледни надбавки тази година. Средно те ще получат по 2747 евро, пресмята Федералната статистическа служба. Това е ръст от 2,6 процента в сравнение с 2021 година. Повишението е доста по-ниско, съпоставено с ръста на инфлация в Германия, която през октомври достигна рекордните от 70 години 10,4 процента, съобщава DW.

Коледните добавки ще бъдат изплатени на 88,5 процента от работещите на колективен трудов договор в Източна Германия и 85,7 процента в западната част на страната. Средната стойност в Западна Германия - 2768 евро - е по-висока от тази в Източна - 2611 евро.

Още по темата
Някои ще получават едва 327 евро, други - над 5000.

Има сериозни разлики в сумите, които ще получат в различните браншове. Така работещите в сектора на нефтодобива, добива на природен газ и нефтопреработката ще получат между 5450 и 5504 евро. Най-малка коледна добавка ще бъде изплатена на работещите в сектора "набиране и предоставяне на работна ръка" - 327 евро. Ниска е сумата и при заетите в тютюнопреработването - 564 евро.

От германския Институт за икономически и социални изследвания (WSI) пресмятат, че 54 процента от всички работещи ще получат коледни бонуси. "С оглед на исторически високите нива на инфлация коледните бонуси са по-важни от всякога за много служители", смята Торстен Шултен от WSI. "Това създава буфер, поне в краткосрочен план, за да може да се реагира на повишените разходи за живот."

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 месеца

Евреите празнуват ли Коледа?

5

Анонимен

преди 2 месеца

За германците сме се загрижили, а тук и една стотинка няма да дадат!

4

Xaxa

преди 2 месеца

Тая коледа ще им раздават одеяла и топла вода, но само срещу 5-и бустер.