Снимка: Dnes.bg, архив

Пандемията изяде и коледните бонуси на чиновниците. В по-голямата част от министерствата и другите държавни ведомства служителите няма да получат традиционните надбавки за коледните и новогодишните празници, показа проверка на „Монитор“. В други пък твърдят, че от години са се отказали от тях.

От години за Рождество не се получава нищо, заявиха от транспортното министерство.

Изплащане на коледни бонуси както в Министерството на енергетиката (МЕ), така и в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (второстепенен разпоредител с бюджет към МЕ) не се предвижда, отговориха за „Монитор“ оттам.

От ведомството припомниха, че съгласно нормативните разпоредби на чл. 67, ал. 7, т. 5 от Закона за държавния служител, чл. 24 от Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и Вътрешните правила за работната заплата в МЕ допълнителни възнаграждения за постигнати резултати може да се изплащат четири пъти годишно - през април, юли и октомври за текущата година и през януари за предходната година. Тези възнаграждения се определят в съответствие с цитираните нормативни изисквания и в зависимост от постигнати резултати и поставените индивидуални оценки на дирекциите и на служителите.

От земеделското министерство информираха, че съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация брутната заплата се състои от основна заплата и допълнителни възнаграждения. Те могат да се предоставят за нощен труд, извънреден труд, работа през официалните празници, времето на разположение, постигнати резултати и за изпълнение и/или управление на проекти или програми. Допълнителното
възнаграждение за постигнати резултати (ДВПР) може да се изплаща четири пъти годишно - през април, юли и октомври за текущата година и през януари - за предходната година. Не е налична нормативна възможност за изплащане на коледни бонуси.

Допълнителни възнаграждения са получили част от служителите от МЗХГ за изпълнение и/или управление на проекти и програми. Конкретният размер се определя съобразно правилата на съответните програми и/или проекти и е в рамките на средствата на управление по тях. Заложени са критерии за оценка, времева ангажираност, бюджет и други, на базата на които се определя индивидуалният размер за всяко едно лице, получаващо допълнително възнаграждение.

От Агенцията по храните също отговориха, че в нормативната уредба липсва основание, на база на което служителите в БАБХ да получават бонуси. През 2020 г. в системата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не са изплащани суми за допълнително материално стимулиране (ДМС) на служителите. На този етап такива не са предвидени да се изплащат и през първото тримесечие на 2021 година.

Служителите в Министерството на икономиката също остават без коледни бонуси, съобщиха оттам. В ДАМТН, която е част от това ведомство, положението е подобно, като там през годината се вземали минимални суми за ДМС, съобщиха неофициално от метрологичната агенция.

Работещите в МОСВ, както и в туристическото министерство също няма да имат коледни бонуси. От туризма пък добавиха неофициално, че допълнителни пари над заплатата през 2020 година не са изплащани, защото сумите, предвидени за целта, били насочени за борба с пандемията от коронавируса.

Темата с премиите, раздавани в държавните структури, и коледните бонуси винаги е будила много спорове. През 2012 г. ръководителка на Агенция по вписванията си начисляваше по още една заплата като бонус. Въпросната особа тогава дори бе дадена на прокурор. Скандалът, разразил се тогава, доведе до въвеждането на мерки за силно ограничаване на коледните бонуси или на места пълното им отпадане.

От Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция, припомниха, че допълнителните възнаграждения за постигнати резултати (ДВПР) се определят за точно и в срок изпълнение на поставените задачи. В ДФЗ право на такива суми имат служители, които са отработили най-малко 30 работни дни и имат поставена оценка за постигнатите резултати от оценяващия ръководител От Разплащателната агенция уточниха още, че за първото тримесечие на 2020 г. в ДФЗ не са изплащани суми за ДВПР. За второто са раздадени допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на 1065 служители средно в размер по 380 лв. месечно (за м. април, м. май и м. юни) от бюджета на ДФЗ (при средна месечна работна заплата (СМРЗ) 1720 лв.). За третото тримесечие на 2020 г. са изплатени допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на 1059 служители средно в размер по 250 лв. месечно (за м. юли, м. август и м. септември) от бюджета на ДФЗ.

Изпълнителният директор на ДФЗ не е получил допълнителни възнаграждения през 2020 г. От ведомството уточниха още, че засега не може да се предостави информация дали през януари 2021 г. служителите на ДФ „Земеделие“ ще получат премии за последното тримесечие на 2020-а.

Съдии, прокурори, следователи и служители щеполучат бонуси. За целта ще са необходими общо 20 257 058 лева, като всеки магистрат ще получи по до една заплата и половина плюс ранг, а за специализираните магистрати до три заплати.

Всеки административен ръководител самостоятелно ще решава какъв размер на допълнителното възнаграждение да получава всеки магистрат и служител. Такова възнаграждение, както и в предходни години, няма да се получава при влязла в сила присъда, с която е наложено наказание „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и при окончателно решение за налагане на дисциплинарно наказание. Премия няма да има и при повдигане на обвинение за извършено умишлено престъпление от общ характер до приключване на делото; при получаване на оценка „задоволителна“ на последната атестация; при висящо дисциплинарно производство до приключването му и при подаване на оставка при образувана дисциплинарка с предложение за налагане на наказание „освобождаване от длъжност“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase