Снимка: Булфото, ахрив

20 млн. лева допълнителни средства за средното образование, разпределени като бонуси за учителите, а не като фактическо увеличение на заплатите им. Такъв ангажимент пое министърът на финансите Владислав Горанов, след като участва в откриването на новата академична година в УНСС.

"Ще има повече пари за образование в следващия бюджет, но разработката на бюджета е на много ранен етап", заяви още министърът, цитиран от БТА.

На въпрос ще има ли увеличение на учителските заплати, министър Горанов отговори, че е поет ангажимент да се осигурят допълнително средства за стандартите за средното образование - в размер на 20 милиона лева до края на годината.

"Моето лично мнение е, че е по-добре да бъдат използвани като целеви бонуси, за да не предрешават бюджета за следващата година. Съвсем скоро ще има окончателно решение по този въпрос, но това, което смятам аз да предложа, е това решение", заяви министърът.

Той допълни, че е естествено, че всички преподаватели и синдикати, и всички изкушени от темата искат още от началото на новата учебна година да се получи едно сериозно увеличение.

"Повярвайте, аз също го искам, но ние боравим с реални числа. Знае се, че бюджетът, макар и в доста по-добро състояние в приходната част, все още е на дефицит, като годишен разчет. Затова трябва много внимателно да определяме решенията, от които ще зависи бюджетът за 2016 г.", заяви министър Горанов.

Вероятно ще има пари и за коледни надбавки на пенсионерите, каза още министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase