Снимка: БГНЕС
fallback

В сряда администрацията на Байдън обяви серия от наказателни обвинения и санкции, свързани със сложна схема за закупуване на военни технологии от американски производители и незаконното им предоставяне на Русия за войната ѝ в Украйна.

Според Министерството на правосъдието част от оборудването е било намерено на бойните полета в Украйна, а друга технология за разпространение на ядрено оръжие е била прихваната в Латвия, преди да бъде изпратена в Русия, предаде БГНЕС.

Министерството на правосъдието повдигна обвинения на близо дузина души по отделни дела в Ню Йорк и Кънектикът, включително руски граждани, обвинени в закупуване на чувствителни военни технологии от американски компании и изпиране на десетки милиони долари за богати руски бизнесмени; латвийци, обвинени в заговор за контрабанда на оборудване за Русия, и петролни брокери за Венецуела, обвинени в работа по незаконни сделки за венецуелска държавна петролна компания.

"Както вече казах, нашите следователи и прокурори ще бъдат безмилостни в усилията си да идентифицират, открият и изправят пред съда онези, чиито незаконни действия подкопават върховенството на закона и дават възможност на руския режим да продължи непровокираното си нахлуване в Украйна", заяви в изявление главният прокурор Мерик Гарланд.

Петима от обвиняемите в Ню Йорк са руски граждани, а двама от тях са арестувани. Други двама са петролни брокери за Венецуела.

И четиримата обвиняеми по делото в Кънектикът - трима латвийци и един украинец - бяха задържани преди месеци по искане на американските власти.

Те са обвинени в заговор за контрабанда на шлайфмашина - високопрецизна машина за шлайфане, произведена в Кънектикът, в Русия. Оборудването изисква лиценз за износ или реекспорт в Русия.

Наказателните обвинения допълват последния кръг от санкции на администрацията на Байдън, насочени срещу Русия.

Oще по темата
Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите обяви в сряда санкции срещу един от мъжете, обвинени от Министерството на правосъдието, като посочи Юрий Орехов и две от неговите фирми - Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH и Opus Energy Trading LLC - за закупуване на съвременни полупроводници и микропроцесори, използвани в изтребители и балистични и хиперзвукови ракетни системи, наред с други военни приложения, предаде "Асошиейтед прес".

В крайна сметка Орехов и фирмите изпращат материалите на руски крайни потребители, включително на компании, посочени от различни федерални агенции, в нарушение на контрола върху износа на САЩ. Прокурорите твърдят, че Орехов е бил арестуван в Германия. Не стана ясно дали той има адвокат, който може да говори от негово име.

Министерството на правосъдието, Федералното бюро за разследване и Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите са работили координирано, за да идентифицират руската мрежа.

Наред със санкциите срещу членове на близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин, САЩ замразиха средства на Руската централна банка и наложиха агресивен контрол върху износа.

Последните усилия са посветени на предотвратяването на закупуването на военни технологии от Русия.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо заяви в изявление в сряда, че Русия все по-трудно се сдобива с технологиите, от които се нуждае, за да поддържа войната, "благодарение на безпрецедентните санкции и експортния контрол, наложени от нашата широка коалиция от партньори и съюзници".

"Знаем, че тези усилия имат пряк ефект на бойното поле", каза той, "тъй като отчаянието на Русия я е накарало да се обърне към по-лоши доставчици и остаряло оборудване."

В информация на Службата на директора на националното разузнаване, представена в петък в Министерството на финансите, се казва, че от началото на войната в края на февруари Русия е загубила повече от 6000 единици оборудване и се обръща за доставки към Иран и Северна Корея.

Русия е зависима от чуждестранна производствена техника, а продължаващите банкови санкции са подкопали възможностите на Кремъл да получи финансиране за внос на военно оборудване, заяви ODNI.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 1 година

САЩ признават, че продават ядрено оръжие на Русия? WTF??

77

Анонимен

преди 1 година

До Ууужас - Тази машина е била да си лъскат ракетите бе , и после щели да я дадат под наем на Ким , за да изкарат някой лев , че както се говори нямали какво да ядат , но пък имали водка в изобилие , защото им бойкотираха водката по света ! Сега трябва да си отварят очите за другата мрежа дето изнася винтовръти , за да не могат да си сглобят ракетите докато Украинците произведат дроновете !

76

Ууужас

преди 1 година

Изнесена е ЕДНА шлайфмашина...... и заради нея Украйна не може да си възвърне отнетите земи.... Добре че ЦРУ са разбили престъпната мрежа и са спрели износа на ВТОРАТА шлайфмашина ..... щото с нея Путин е щял да завладее света..... бахахахаха.

fallback