Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия е унищожила за последното денонощие три енергийни обекта на територията на страната му.

"Имаме нови повреди по критичната инфраструктура. За последните 24 часа врагът унищожи три енергийни обекта", каза Зеленски във видеообръщение, цитиран от Укринформ и БТА.

Украинският президент призова сънародниците си днес да намалят колкото е възможно потреблението на електроенергия, защото по думите му това ще позволи графиците за спиранията на тока да бъдат направени така, че те да са с максимално кратка продължителност.

Зеленски добави, че ще участва в днешната среща на върха на ЕС, и посочи, че през вчерашния ден е имал разговори с редица европейски политици. "Днес ще участвам в срещата на върха на Европейския съюз - ще направя обръщение към партньорите. Ключовите тема ще бъдат, разбира се, предизвикателствата пред нашата енергетика, украинската и европейската. Ще реагираме заедно на терористичната заплаха", заяви украинският президент.

Още по темата
Украйна ограничава днес за пръв път потреблението на електричество в цялата страна заради руските атаки с ракети и дронове, разрушили част от енергийните ѝ централи в навечерието на зимата, предаде Ройтерс.

Електроподаването ще бъде ограничено от 07:00 до 11:00 ч. сутринта, съобщиха правителствени представители и електроенергийният оператор "Укренерго".

Ограничено ще бъде и уличното осветление, съобщи в социалната мрежа Телеграм президентски съветник и добави, че ако хората не намалят потреблението си на електричество, може да се стигне до временни спирания на тока.

Макар и тези ограничения в консумацията да са предвидени само за днешния ден, "не изключваме с настъпването на зимата да се обръщаме към вас за помощ по-често", обърна се "Укренерго" към абонатите си.

Междувременно в Киев спирането на тока вече започна, предаде Укринформ. Подаването на електричество е било преустановено снощи в 23:24 ч. с цел да се избегне авария, съобщи във Фейсбук местното енерго. Оттам уточниха, че нито един потребител в столицата няма да остане без ток днес за повече от четири часа.

Кметът Виталий Кличко съобщи, че през днешния ден с цел икономия на електроенергия по 21 от общо 38-те тролейбусни линии в града ще се движат автобуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase