Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин трябва да се върне на масата за преговори, заяви френският президент Еманюел Макрон в свое изявление, което бе предавано по телевизията и което до голяма степен бе посветено на войната в Украйна, предаде Франс прес.

Още по темата
"Путин трябва да спре тази война, да спазва териториалната цялост на Украйна и да се върне на масата за преговори", каза Макрон по телевизия "Франс 2", като увери, че не иска "световна война".

Франция ще достави радарни и противовъздушни системи на Украйна през идните седмици, за да ѝ помогне да се защитава от атаки с дронове, каза още Макрон, цитиран от Ройтерс.

Според източник на агенцията Париж ще предостави на Киев противовъздушни ракети с малък обсег "Кротал", използвани за прехващане на ракети и самолети, които летят на ниска надморска височина.

По-рано в сряда украинското министерство на отбраната публикува социалните мрежи видеоклип, с който приканва Франция да покаже любовта си към страната, като й достави оръжия.

"Не можем да доставим толкова оръжия, колкото искат украинците, защото се налага да си запазим част от тях за защитата на източния ни фланг", каза Макрон пред телевизия "Франс 2".

Той допълни, че Франция си сътрудничи с Дания във връзка с доставката на още шест гаубици "Сезар" на Украйна.

"От началото на конфликта сме доставили 18 гаубици "Сезар", а сега възнамеряваме да доставим още 6", изтъкна френският президент в интервю за "Франс 2".

Беларуският президент Александър Лукашенко ще си има проблеми в собствената си страна, ако вземе по-дейно участие във войната в Украйна, предупреди Еманюел Макрон.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase