Снимка: БГНЕС

Австрийският канцлер Карл Нехамер подкрепя въвеждането на таван на цените на електроенергията в целия Европейски съюз, се казва в изявление на канцеларията му от неделя, предаде "Ройтерс".

Австрийското правителство, ръководено от консерваторите, първоначално беше скептично към идеята за ограничаване на цените на електроенергията, но след като те продължиха да растат заедно с покачващите се цени на природния газ след нахлуването на Русия в Украйна, тя се засили.

"Трябва най-накрая да спрем лудостта, която се случва на енергийните пазари. И това може да стане само чрез европейско решение", цитира изявлението на Нехамер, който добавя, че ще се опита да убеди въздържателите в блока.

"Най-сетне трябва да се случи нещо. Този пазар няма да се регулира сам в сегашния си вид. Призовавам всички 27 (държави-членки) на ЕС да се обединят, за да спрат незабавно тази ценова експлозия."

Австрия е силно зависима от руския газ, особено в промишлеността и отоплението, като преди войната получаваше около 80% от доставките си от Русия. По-голямата част от електроенергията ѝ обаче идва от възобновяеми източници и сред австрийската общественост нараства неразбирането на пазарната система, в която цените на газа и електроенергията са тясно свързани.

Още по темата
Пазарната цена на електроенергията трябва да се понижи и да се отдели от цената на газа, за да се доближи до реалните производствени разходи, каза Нехамер.

"Не можем да позволим на (руския президент Владимир) Путин да определя цената на електроенергията в Европа всеки ден", добави той.

Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, ще предложи извънредно заседание на Съвета по енергетика на ЕС възможно най-скоро, за да се справи с рязкото покачване на цените на енергията, заявиха чешки правителствени служители в петък, тъй като се опитват да постигнат европейска подкрепа за ограничаване на цените на енергията.

В изявлението на кабинета на Нехамер се казва, че той ще настоява за устойчив модел, който може да бъде приложен бързо, без да се дават подробности. В него се допълва, че той е обсъдил въпроса със своите колеги от Чехия и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase