Снимка: БГНЕС

Руските сили в украинската Донецка област вероятно се стремят да извлекат полза от последните незначителни победи югоизточно от Бахмут, като продължа да се опитват да напредват в тази област.

Това заявява ISW, Институт за изследване на войната, в ежедневната си сводка за войната, която Русия води в Украйна.

Тe може би намаляват опитите за превземане на Сиверск, за да се съсредоточат върху Бахмут, но е твърде рано да се каже.

Руските сили продължиха усилията си да настъпят на север към Бахмут от наскоро завзетите позиции около Новолуганск и Вухлехирската електроцентрала, докато преследваха настъпленията на югозапад по магистрала T1302 от наскоро превзетите позиции в Берестове.

За разлика от това, руските сили се борят да постигнат победи около Сиверск и не са направили никакъв потвърден напредък към града след превземането на административната граница на Луганска област в началото на юли. Следователно руското командване вероятно ще се стреми да поддържа инерция около Бахмут, потенциално за сметка на продължаващия натиск върху Сиверск. Все още е малко вероятно руските сили да превземат самия Бахмут, въпреки неотдавнашния постепенен напредък в неговата посока.

На 28 юли Путин смени генерал-полковник Генадий Жидко като заместник-министър на отбраната и началник на Главното военно-политическо управление. Путин подписа указ за назначаване на генерал-полковник Виктор Горемикин на длъжността на Жидко и не е обявил публично назначаването на Жидко на нова длъжност.

ISW по-рано съобщи, че Жидко ще стане генерален командир на руските сили в Украйна, което,изглежда, не е вярно.

Руските сили са провели поредица от ограничени сухопътни атаки северозападно от Славянск на 28 юли.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са извършили неуспешен опит за разузнаване в сила близо до Бражкивка, на около 25 км северозападно от Славянск в оспорвана територия.

Руските сили продължиха да обстрелват селища северозападно от Славянск по протежение на границата между Харков и Донецка област и североизточно от Славянск около Пришиб и Тетяновка.

Руските сили не са извършили потвърдени наземни атаки в района на Сиверск и украинските позиции около град Сиверск на 28 юли.

Още по темата
Руските окупационни власти също влияят на училищата и учебните програми в окупираните територии, но се сблъскват с известна украинска съпротива.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров твърди, че всички училищни ръководители на Запорожка област са отказали да сътрудничат на окупационните власти от 28 юли. Федоров каза, че окупационните служители са решили да консолидират четири неуточнени университета в окупираните райони до един и че 2000 студенти ще се върнат на неуточнена дата, в сравнение с посещаемостта на университета в мирно време от 14 000 студенти в областта.

Украинският съветник на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко съобщи, че украински учители от Донецк и Мариупол са завършили предсертификационен курс за "познаване и преподаване на руска пропаганда" на деца в окупираните територии.

Окупационните служители вероятно са довели руски специалисти, за да реформират украинските учебни програми и може би принуждават украинските учители, които се надяват да запазят работата си, да отговарят на руските стандарти и учебни програми.

Това руско усилие е един от компонентите на кампанията на Кремъл за създаване на условия за по-дългосрочен руски социален контрол в окупираните части на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase