Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски настоя за правен отговор на международно ниво спрямо действията на Русия на територията на страната му. Ще направим всичко, за да няма безразличие по света спрямо тази ужасна война, която Русия разгърна срещу държавата ни и срещу самата идея за свобода, посочи той в традиционното обръщение към украинците, публикувано на уебсайта му.

Още по темата
"Можете да изберете който и да било ден в Украйна - например днешния или всеки ден след 24 февруари, за да установите, че никой по света не инвестира в тероризъм повече от Русия. Това има нужда от правен отговор на глобално ниво", подчерта Зеленски по повод конфликта.

Той също така благодари на американския Сенат, който по-рано единодушно одобри резолюция, с която призовава държавния секретар Антъни Блинкън да определи Русия като държава, която подкрепя тероризма. Като причина са посочени руските действия в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна, който са довели "до смъртта на безброй мъже, жени и деца".

Резолюцията не е обвързваща за Държавния департамент, уточнява "Ню Йорк таймс", но увеличава натиска върху администрацията на президента Джо Байдън да добави Русия към списъка с държави, които подкрепят тероризма. Този списък вече включва Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

Досега в подкрепа на властите в Киев американският Конгрес е одобрил над 50 милиарда долара помощ, припомня американското издание "Ню Йорк таймс", цитирано от БНР.
 

Коментари Напиши коментар

72

Срочно проверка

преди 2 седмици

Нужно раследват все разговори вокруг Путин до начало война.. Сообщили что он получил инструкции от США.. Появилась версия что Путин работает за полной блокаж Русь в том числе Украйна,Руская федерация и Беларусь.. по указание американские наркомани которие обявили несколко леть тому назад програма за полной блокаж на Евросоюз.. В том числе блокаж поставки газ от Руская федерация..Война уже увредила тежало все европейские государства ..в том числе Руская федерация..

71

тя

преди 1 месец

Стига бе ,ти ще кажеш и ще даваш определения , а твоята измислена държава в какво инвестира ?

70

Аз есмь царь

преди 1 месец

Кървавият клоун на Зеля.