Снимка: БГНЕС

Politico: Европейската комисия иска да задължи страните от ЕС да намалят потреблението на газ при недостиг на синьо гориво.

Европейската комисия се готви да въведе нови извънредни правомощия, за да принуди държавите членки на ЕС да намалят потреблението на газ, пише европейското издание Politico.

Още по темата

Според изданието този сценарий ще се осъществи, ако блокът се сблъска с "катастрофален" недостиг на доставки на горива през следващите месеци, предава БГНЕС.

Планът на Комисията за задължително намаляване на газовото потребление включва правен механизъм, който позволява решенията за мерките да се вземат с квалифицирано мнозинство. Така ще се заобиколи процедурата за гласуване в Европейския парламент и всяка отделна страна ще бъде лишена от възможността да наложи вето.

Вчера европейският комисар по бюджета Йоханес Хан заяви, че Европейската комисия се подготвя за възможността доставките на газ от "Северен поток" да не бъдат възобновени след приключване на планираните ремонтни дейности.

Русия не е дала основания за подобни опасения. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че намаляването на доставките на газ за редица европейски държави се дължи на проблеми с турбините на Siemens и не е умишлено от страна на Русия.

Според него това е последица от антируските санкции. Канада, от своя страна, реши да освободи оборудването на руската компания от ограничения до края на 2024 г. по искане на Германия.

Според съобщения в медиите една от турбините за "Северен поток" вече е на път и може да се върне в Русия на 24 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase