Снимка: БГНЕС

Газ има в изобилие. Но за разлика от петрола, той се пренася трудно - по газопровод или с кораб. Липсващата инфраструктура е основната пречка за гарантирането на енергийната сигурност на Европа, предава "Дойче Веле".

По света има достатъчно природен газ

По света има достатъчно газ. Не само Русия, но и много други държави разполагат с големи запаси. Резервите са разпръснати из целия свят, потвърждава Габриеле Видман, енергиен експерт в германската Дека Банк: "Намират се в САЩ, но Иран и Катар също имат огромни запаси. И в Северна Африка има - например в Алжир, но също така и Китай, Норвегия и Австралия - всички те имат големи запаси от газ."

Още по темата

Проблемът е в липсата на инфраструктура

Проблемът обаче е много елементарен. Няма как газът да бъде транспортиран. За разлика от петрола, природният газ се пренася трудно.

Газът може да се транспортира по газопровод или с кораб. Зависимостта от газопроводите излизаше сравнително изгодно досега. А и Русия не е далеч - една от причините суровината да бъда толкова евтина. "Останалите големи страни, които доставят газ, не са така лесно достъпни", обяснява Видман. "Имаме нужда от кораби. За целта трябва и да охладим газа до -165 градуса по Целзий. Това е скъпо, отнема време и струва повече пари."

Самите кораби също представляват проблем. Необходимите за целта плавателни съдове са недостатъчно. Германия настоява за споделеното им ползване, но това е трудно постижимо, казва Видман. "Необходими са месеци, за да се построи такъв кораб и той да влезе в активна експлоатация", обяснява експертката.

Германия търси временни решения

Освен кораби не достигат и т.нар. терминали за втечнен природен газ. Първият подобен в Германия се изгражда в момента във Вилхелмсхафен на Северно море. И докато терминалите станат готови, са необходими временни решения, коментира Клаудия Кемферт, енергиен експерт от Германския институт за стопански проучвания. Такива биха могли да бъдат предоставени "или чрез терминалните мощности в Белгия и Холандия, или от плаващи терминали на север, които временно ще бъдат разположени в Северна Германия."

Междувременно тръбопроводите също не са отживелица. Докато онези от тях, идващи от изток през Украйна, Полша и Русия вече не могат да осигурят стабилност, други, като например до Катар, биха могли да облекчат ситуацията в бъдеще. Експертите са категорични: в средносрочен план положението може да се подобри чрез нови методи на газови доставки и използване на възобновяеми енергийни източници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase