Снимка: БГНЕС

Във вторник Украйна изрази надежда, че износът на зърно ще се увеличи въпреки руската блокада на черноморските пристанища, като отбеляза, че корабите са започнали да преминават през важното устие на река Дунав, предаде "Ройтерс".

"През последните четири дни 16 кораба са преминали през устието на река Бистре", е цитиран заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков в изявление на министерството. "Планираме да запазим това темпо."

От министерството съобщиха, че 16-те кораба сега чакат да бъдат натоварени с украинско зърно за износ на външните пазари, докато още над 90 кораба чакат своя ред в румънския канал Сулина.

Още по темата
По думите му само четири кораба могат да бъдат приемани на ден по маршрута през Сулина, докато е необходима скорост от осем кораба на ден. Но Украйна преговаря с румънските си колеги и с представители на Европейската комисия за увеличаване на скоростта на преминаване, добави той.

Ако тези условия бъдат изпълнени, както и с отварянето на Бистре, той заяви, че Украйна очаква претоварването на корабите да приключи до седмица и месечният износ на зърно да се увеличи с 500 000 тона.

Преди нахлуването на Русия, каза министерството, морските пристанища са осигурявали около 80 % от износа на селскостопански продукти от Украйна, но сега износът на храни е ограничен до дунавските пристанища, железопътните линии и пътищата на запад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase