Снимка: БГНЕС

Руски въздушен удар по сграда в Лисичанск, Луганск, уби четирима укриващи се там. В близкия Северодонецк още двама загинаха след еднодневен руски обстрел. Друг загина, докато украинските сили бомбардираха покрайнините на град Донецк. Други четирима бяха убити, когато руските сили откриха огън в Садивска, в североизточната Сумска област.

Смята се, че всички загинали в тези атаки в един ден през юни са цивилни.

Смъртни случаи като техните представляват повече от един на всеки три от регистрираните в Украйна от 24 февруари насам, според анализ на BBC News на данни от Проекта за данни за местоположението на въоръжените конфликти и събитията (Acled) - базирана в САЩ група с нестопанска цел, която записва политическо насилие.

Експертите казват, че общият брой на регистрираните смъртни случаи вероятно е силно подценен.

Украйна и Русия твърдят, че броя на загиналите достига десетки хиляди - но твърденията им не съвпадат и не могат да бъдат независимо проверени.

За да се опитаме да разберем човешката цена на войната, е необходимо да разгледаме редица източници, включително ООН, националните правителства и независими наблюдатели.

Къде умират хора?

Южните и източните райони на Украйна, по протежение на руската граница, където започна основната сухопътна инвазия, поеха основната тежест на насилието.

Данните са от Acled, която в Украйна брои отделни случаи на насилие, като въоръжени сблъсъци или въздушни удари, и техните местоположения, след като бъдат потвърдени от местни медии и партньорски организации, което означава, че броят на смъртните случаи, който отчита, е по-консервативен от други източници .

Като цяло Acled съобщава за повече от 10 000 смъртни случая в Украйна от началото на конфликта.

Мариупол, на югоизток, Харков, на североизток, и Билохоривка, на изток, са дали най-много жертви.

Колко цивилни са загинали?

От общите данни на Acled BBC News идентифицира около 3600 цивилни смъртни случая към средата на юни, докато ООН потвърждава около 4700 по време на конфликта до края на месеца.

И двете организации казват, че техните цифри са далеч под действителния брой смъртни случаи, поради предизвикателствата при проверката на информацията, докато бушува война.

ООН се стреми да провери всяка смърт чрез полицейски, болнични или други граждански досиета.

Но данните на Acled включват само тези, свързани с потвърдено конкретно събитие - а не хора, които умират като пряк резултат от войната, а по други причини като глад или липса на здравни грижи. Това е особено важно на места като Мариупол, който прекара дълго време под обсада с много цивилни, блокирани вътре.

"Общо ние изчисляваме (в допълнение към потвърдените смъртни случаи), че най-малко 3000 цивилни са загинали в обсадени или оспорвани градове, защото не са могли да получат медицинска помощ и поради стреса върху здравето им на фона на военните действия", казва Матилда Богнер, ръководител на Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.

Как се убиват цивилни?

Водещата причина за смъртта на цивилни в Украйна са обстрелите и въздушните удари, както според докладите на ООН, така и според анализа на BBC News на данни от Acled.

Въпреки това почти 1000 цивилни са били убити при атаки от близко разстояние, сочат данни на Acled, много по време на обсадата на украинската столица Киев.

Съгласно Женевската конвенция и други международни договори умишленото нападение над цивилни лица или жизненоважна инфраструктура за тяхното оцеляване е военно престъпление.

Главният прокурор на Украйна обвини Русия в хиляди военни престъпления по време на конфликта, включително директно насочване срещу цивилни.

Русия отхвърли всички обвинения.

Колко войници са загинали?

Броят на загиналите войници е чувствителна информация и оформя историята за това как върви войната и за двете страни, казва Гавин Краудън от организацията за регистриране на жертвите. Всяка жертва се брои.

"Това е нещо, в което и двете страни ще бъдат много съзнателни", казва той.

Украйна не е посочила официален брой убити войници по време на войната. Но в началото на юни високопоставен помощник на украинския президент каза на BBC News, че 100-200 украински войници умират в района на Донбас всеки ден.

През април Русия заяви, че е убила около 23 000 украински войници.

Русия обаче рядко разкрива броя на загиналите си войници. Последната информация е от 25 март, когато се казва, че 1351 руски войници са загинали от началото на инвазията. През април правителството на Обединеното кралство заяви, че около 15 000 руски войници са загинали.

Украйна редовно публикува данни за смъртта на руските военни, като твърди, че около 35 000 руснаци са загинали към края на юни.

Нито едно от тези твърдения не може да бъде потвърдено.

ООН заяви, че не смята за надеждни данните, публикувани от участниците в конфликта.

Въпреки това най-малко 4010 смъртни случая на руски войници са индивидуално потвърдени от BBC News Russian, която записва имената на войниците, загинали от началото на войната.

От идентифицираните 685 са офицери и четирима са генерали. Повечето са с по-нисък ранг, редници и подофицери (подофицери).

Тези войници, чиито тела бяха репатрирани в Русия, бяха идентифицирани по име чрез държавни медии, социални медии, официални доклади на местните власти и разговори с хора, които са ги познавали.

Броят на войниците, чиито тела остават в Украйна или все още не са идентифицирани, не е известен.

"Всеки ден войната отнема десетки цивилни животи и животи на бойци", казва Богнер. "Ако човешкият живот има значение, тези цифри говорят сами за себе си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase