Снимка: архив, БГНЕС

Украйна съобщи днес, че е изгубила контрола над село Метьолкино в периферията на Северодонецк – източен град, ключ към Донбас, който руските сили от седмици се опитват да завладеят изцяло, предаде Франс прес.

Още по темата
"За жалост вече не контролираме Метьолкино", заяви губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай в социалните мрежи.

Превземането на това село с близо 1000 жители преди войната е последният за момента напредък на руските войски в Северодонецк и околностите, където армията на Москва срещна силна украинска съпротива.

Руските войски бавно напреднаха в Донбас, включващ части от Донецка и Луганска област, където насочиха военни усилия, след като бяха прогонени от района на столицата в началото на нашествието срещу Украйна през февруари.

Руските сили постоянно обстрелват химическия завод "Азот" в Северодонецк, където се укриват стотици цивилни, посочи Гайдай.

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк каза днес по украинската телевизия, че армията на Москва контролира повечето жилищни квартали в града, а войските на Украйна – над една трета.

Уличните боеве текат постоянно, добави той.

Евакуацията на цивилни от Северодонецк е невъзможна от няколко дни, тъй като е разрушен и последният мост, свързващ града със съседен Лисичанск.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase