Еманюел Макрон и Жан-Люк Меланшон. Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Обединените леви сили на Франция застигнаха коалицията на президента  Еманюел Макрон на първия тур на парламентарните избори в неделя и вероятно ще го лишат от пълно парламентарно мнозинство, предаде кореспондентът на БНР.

Oще по темата
Според последните междинни данни новото обединение на френската левица води на първия тур на парламентарните избори с малко над 26,2%, следвано с няколко стотни разлика от президентската коалиция "Заедно".

"Президентската партия е победена!", обяви незабавно крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон, водач на новосформираното обединение на социалисти, крайнолеви и зелени, което успя в последния момент да промени баланса на силите в бъдещия френски парламент.

"Няма да отстъпим пред екстремистите вляво или вдясно", заяви от своя страна премиерът на Франция Елизабет Борн, която също е кандидат и спечели първия тур в своя район. Тя предупреди за рисковете от дестабилизация в сложната ситуация на война на вратата на Европа.

Въпреки изгледите коалицията на Макрон да получи най-много депутатски места, тя губи шанс за пълно мнозинство. Политическите сили вече започват битката за балотажа с трудната задача да активизират електората, който днес постигна рекорд по въздържание от вота.

На трета позиция остана крайната десница, следвана от умерената десница в лицето на "Републиканците".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Сандокан

преди 1 година

На Макарона в никакъв случай този път няма да му минат номерата, предобикновените избиратели във Франция. Наистина френската левица набирасила и ще го измести на Изборите по време на предстоящия балотаж.Но защо репортажи от Франмция трябва да гледам по забранените руски телевизии,докато нашите тюфлеци от БНТ, БТВ и НОВА си правят оглушки . . .

6

баба мара

преди 1 година

жълтите жилетки за какво ядоха бои цяла година да изберат макарона за вторимандат сега му направете и мнозинство в нс и гледаите какво става това момчее неадекватно ще ви пати главата както на нас българите не мислим по избори

5

Време беше

преди 1 година

някой да поограничи тоя ненормалник Макрон

fallback