Снимка: БГНЕС

Във Франция се провежда първият тур на парламентарните избори. Те са изпитание за наскоро преизбрания президент Еманюел Макрон, който може да загуби досегашното си пълно мнозинство.

По-малко от месец след президентските избори, които отредиха втори мандат за Еманюел Макрон, французите са призовани отново до урните, за да изберат следващите 577 депутати в Национално събрание.

Вотът носи много неизвестни, както за избирателната активност, която рискува да бъде драматично ниска, така и с непредвидимостта на резултатите, съобщи БНР.

На пътя на президентската коалиция "Заедно!", която съвсем  доскоро изглеждаше фаворит, внезапно се изправи широко ляво обединение начело с крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон. В последните проучвания двете коалиции бяха с почти равни резултати, а крайната десница се очерта като трета сила. Ситуацията носи на Макрон риска да загуби пълното парламентарно мнозинство и дори да доведе опозицията начело, което да спъне президентската му програма.

След 20:00 ч. местно време се очакват първите предварителни резултати, а с тях и прегрупирането на силите за балотажа на 19 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase