Снимка: БГНЕС

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) предлага Турция да осигури безопасността на превозите на украинско зърно през Черно море и Босфора, като съдове на нейните ВМС съпровождат товарните кораби, които ще осъществяват износа, съобщава в. "Йени шафак".

Заместник-председателят на ПСР Ефкан Ала, който отговаря за външните отношения, предупреди по време на презентация по темата, че ако зърното продължава да стои в силозите в Украйна, това ще доведе до удължаване на продоволствената криза.

Понастоящем силозите са пълни, като в тях се съхраняват 22 милиона тона зърно. Ако това положение продължи, няма да има място, където да се съхранява новата продукция. Това означава не едногодишна, а двугодишна продоволствена криза, подчерта той.

Още по темата
Ала напомни за формулата по време на войната в Персийския залив, при която преносът на петрол се осъществяваше, като танкерите бяха съпровождани от военни кораби. По думите му подобен вариант е възможен и сега, а единствената страна, която е способна да го реализира, е Турция. Той напомни за Конвенцията от Монтрьо, съгласно която Анкара спря да пропуска през Босфора военни кораби от началото на войната в Украйна.

"Единствената страна, която може да осъществи това (съпровождането на евентуални превози на зърно от Украйна), е Турция. Защото други военни кораби не могат да преминават към Черно море. В района няма и друга държава, която има капацитет да направи това. Турция може да поеме отговорността поради посредническата си роля", каза още той, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase