Снимка: БГНЕС

Според съобщения в международните медии, на 11 май руски кораб с откраднато украинско зърно акостира край бреговете на Сирия.

„Русия е троен престъпник: бомбардира Сирия, окупира част от Украйна и сега продава откраднато украинско зърно на Сирия. Искам да напомня на участниците в тази сделка: откраднатото никога не е донесло щастие на никого. Всеки замесен в продажбата, транспортирането или закупуването на откраднато зърно е съучастник в престъплението. Вашите действия ще имат адекватни международноправни последици. Ще направим всичко, за да усложним максимално живота ви“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Министърът припомни, че по-рано, благодарение на усилията на украинските дипломати, Египет и Ливан отказаха да купят откраднатото. Министерството на външните работи на Украйна предупреди и други потребителски страни, че партидите на зърно, продавани от Русия, могат частично или изцяло да съдържат откраднато зърно, получено в резултат на мародерските действия на руските окупатори. Министерството на външните работи на Украйна категорично осъжда действията на Руската федерация по отношение на разпореждането със зърно, незаконно експроприирано от украински фермери. С действията си Русия за пореден път доказва престъпната си същност на мародерска страна.

Според украинското правителство окупаторите вече са откраднали най-малко 400-500 хиляди тона зърно на стойност над 100 милиона щатски долара. Почти всички кораби, излизащи от Севастопол със зърно, транспортират откраднати украински продукти. Кражбата от Русия на украинско зърно се потвърждава от многобройни свидетелства на украински фермери и документални доказателства. Министерството на външните работи призовава международната общност да засили икономическите санкции, за да спре въоръжената агресия на Русия срещу Украйна, да предотврати хуманитарна катастрофа и влошаване на ситуацията с продоволствената сигурност в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase