Снимка: БГНЕС
fallback

В подземни хранилища близо до бойните полета на Украйна има опасност генетичният код на близо 2000 култури да бъде унищожен окончателно.

Според Crop Trust, организация с нестопанска цел, създадена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, рискът се проявява по-рано този месец, когато изследователско съоръжение в близост до националната банка за семена на Украйна е повредено.

И съоръжението, и украинската банка за семена се намират в Харков, Североизточна Украйна, която е подложена на интензивни бомбардировки от страна на руските сили.

Ройтерс не можа да определи причината за щетите, а Crop Trust заяви само, че изследователският център е бил засегнат, но отказа да даде повече подробности, позовавайки се на регионите за сигурност.

Избягването беше малко. Само 4% от семената в украинския склад, десетият по големина в света, са били подкрепени.

"Банките за семена са един вид застраховка живот за човечеството. Те осигуряват суровини за отглеждане на нови растителни сортове, устойчиви на суша, нови вредители, нови болести и по-високи температури", казва пред "Ройтерс" Стефан Шмиц, изпълнителен директор на Crop Trust.

"Ще бъде трагична загуба, ако украинската банка за семена бъде унищожена."

Директорът на банката за семена не може да бъде открит, Академията на науките на Украйна отказва коментар, а Министерството на отбраната на Русия не отговаря веднага на молбата за коментар относно щетите.

Изследователите разчитат на разнообразния генетичен материал, който се съхранява в банките за семена, за да отглеждат растения, които могат да устоят на климатичните промени или болестите.

Те стават все по-важни за осигуряването на достатъчно храна всеки сезон, за да се изхранват 7,9 милиарда души, тъй като времето в света става все по-екстремно.

В същото време войната между Русия и Украйна, които са съответно третият и четвъртият по големина износител на зърно в света, увеличи инфлацията на цените на храните и опасността от недостиг на храни, като в развиващите се страни, които обикновено се възползват от украинското зърно, избухнаха протести.

Войната в Сирия даде урок за важността на архивирането на семена с помощта на Глобалното хранилище за семена Шпицберген в Норвегия - най-голямото и най-важно съоръжение за архивиране или дублиране на семена в света.

През 2015 г. хранилището в Шпицберген успя да изпрати заместващи проби от пшеница, ечемик и треви, подходящи за сухите региони, на изследователи в Ливан, след като банката за семена близо до сирийския град Алепо беше унищожена.

Като цяло Шпицберген съхранява повече от един милион проби от семена в хранилище, построено в арктически планински склон.

Те включват 4% от 150 000 семена на Украйна - представляващи повече от 1800 култури.

Базираната в Германия организация Crop Trust, която е единствената международна организация, чиято единствена цел е опазването на растителното разнообразие, е предоставила средства на Украйна за копиране на семена, но поради проблеми със сигурността и логистиката, свързани с войната и природните цикли, е трудно да се ускори процесът.

Шмиц изчислява, че в най-добрия случай около 10 % от украинските семена могат да бъдат архивирани в рамките на една година, тъй като те трябва да бъдат засадени, отгледани и събрани в точното време, преди дубликатите да бъдат извлечени и изпратени в Шпицберген.

Една спешна мярка би била да се откажем от дублирането и просто да изпратим колекцията в Шпицберген, но Шмитц каза, че това може да не е осъществимо по време на война.

Сирийските семена са от Плодородния полумесец - регионът, в който се смята, че се е появило уседналото земеделие, а Украйна също заема централно място в земеделието.

"Селското стопанство в Украйна има корени още в праисторически времена", каза Грета Хелене Евен, старши съветник в норвежкото министерство на земеделието и храните, и добави, че много от семената на страната са уникални.

Евйен заяви, че министерството е готово да помогне на Украйна да дублира и съхранява всичките си семена в Шпицберген, но все още не е получило искане от украинските власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 години

Русия и Украйна, които са съответно третият и четвъртият по големина износител на зърно в света - ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕ Е НЕВЯРНО, вярното е третия и СЕДМИЯ (Украйна)

10

Анонимен

преди 2 години

Аре споко, не е единственото хранилище за семена, същите ги има и в другите складове, то голям зор да направим от хохлите супер незаменими

9

Не фен на Путин.

преди 2 години

А за вирус-лабораториите не се ли притесняват вече? Всъщност и за тия банки за семена на Бил Геитс в Украйна дето ще се произвежда от тях синтетично месо и луканки, хич не ме е грижа, ако ги избомбят. Дори стискам палци да стане!

fallback