Снимка: БГНЕС
fallback

Журналист на свободна практика от Испания прекарва десетата си седмица в полски арест, докато прокурорите там разследват според тях случай на шпионаж, свързан с нахлуването на Русия в Украйна.

В случай, който повдига червени знамена за свободата на печата в Европа по време на война, се очаква следващата седмица прокурорите да поискат от съдия ново тримесечно удължаване на задържането на Пабло Гонсалес, който е работил на свободна практика за медии, сред които испанският телевизионен канал La Sexta, испанската държавна информационна агенция EFE и финансираната от правителството на САЩ "Гласът на Америка".

Искането на прокуратурата трябва да бъде подадено преди 15 май, две седмици преди изтичането на настоящата заповед за задържане за три месеца. Съгласно полското законодателство Гонсалес може да бъде задържан под стража, докато не бъде изправен пред съда - процес, който според адвокатите може да отнеме повече от година, предаде в. "Гардиън".

Полски служители твърдят, че той е агент на печално известното руско военно разузнаване ГРУ.

"Той е извършвал операции в полза на Русия, възползвайки се от статута си на журналист, който му е позволявал да пътува свободно по света и в Европа, включително в зоните на военни конфликти", твърди говорител на полския министър-координатор на специалните служби.

Oще по темата
"Осигурени са огромни доказателства, които сега се подлагат на подробен анализ", заяви говорителят и добави, че Гонзалес е заплашен от 10 години затвор за участие в "дейности на чужди разузнавателни служби срещу Република Полша".

Приятели и роднини твърдят, че обвиненията са абсурдни, и настояват Гонзалес да бъде съден или освободен незабавно. "Не се съмнявам, че той не е шпионин", казва Хуан Тейшейра, испански журналист, който е пътувал с него в много страни в продължение на десетина години.

Гонсалес, който е роден в Русия и има съвместно испанско и руско гражданство, беше задържан, след като агенти на полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) почукаха на вратата на хотела му в граничния град Пшемишъл малко след полунощ на 27 февруари.

Той е отразявал бежанската криза и е планирал да направи репортаж и от украинската страна на границата.

Полският адвокат на Гонзалес, Бартош Рогала, заяви, че той е добре и е бил посетен от испанския консул.

Съпругата му, Оихана Гойриен, се оплаква, че семейните писма и пратки са били забавени или не са били предадени. "Те включват рисунки от децата му", казва тя пред Guardian.

Гойриена каза, че съпругът ѝ редовно посещава баща си в Русия.

В двата паспорта на Гонсалес са посочени различни имена. В руския му паспорт е записано фамилното име на баща му Рубцов и Павлов, руската версия на Пабло, а в испанския паспорт - испанското фамилно име на майка му Гонсалес. Поддръжниците му се опасяват, че това се разглежда като доказателство, че е използвал псевдоними.

Това объркване се дължи на факта, че родителите му се развеждат и майка му се премества в Испания, когато Гонсалес е малко момче, като го записва с фамилното си име. Дядото на Гонсалес по майчина линия е бил едно от хилядите испански деца, евакуирани в Русия по време на гражданската война в Испания през 1936 г.

Гонсалес говори руски език, учи славянски езици в университета и специализира в постсъветския свят, като прави репортажи предимно за испански издания - често прекарва половината или повече от годината извън дома си в испанската Страна на баските, където живеят съпругата и трите му деца.

През 2016 г. името на Гонсалес се появява в списък, за който се съобщава, че е изготвен от академични изследователи, включващ 49 испански журналисти, политици и активисти, чиито коментари в Twitter са счетени за "проруски".

"Като човек, който работи на терен в Украйна ... това е притеснително", каза той по онова време.

Започва да има проблеми с репортажите в началото на февруари, седмици преди инвазията на 24 февруари, когато украинските власти го разпитват, докато чака пряка връзка с La Sexta с военни позиции зад гърба му.

Казали му да се яви в украинската разузнавателна служба в Киев, където го посъветвали да напусне страната, но не го експулсирали официално.

Гонсалес потърсил съвет от испанското консулство, след което заминал за Полша. Няколко дни по-късно агенти от испанския център за национално разузнаване (CNI) посещават семейната къща близо до град Герника и разпитват съпругата му.

"Нямаше нищо агресивно в това и те не влязоха в къщата", казва тя. "Предположиха, че той може да е проруски настроен. Всъщност не знам какво означава това, в крайна сметка един руски гражданин може да бъде както проруски, така и антипутински настроен".

Когато Гонсалес научил за посещението, той се върнал в Испания. Но когато избухва войната, той веднага заминава за Полша. "Той е журналист. Така си изкарва прехраната", казва Гойриен. Приятелите му казват, че той също вярва, че Украйна ще му позволи да се върне.

Базираната в Париж неправителствена организация на журналистите "Репортери без граници" наблюдава отблизо ситуацията.

"Полските власти трябва да бъдат по-прозрачни относно доказателствата, които притежават срещу него, защото засега информацията е оскъдна, а задържането на журналист за месеци без съдебен процес е много сериозно", заяви техен говорител.

"Основните права на Пабло Гонсалес трябва да бъдат спазвани в Полша, която е демократична държава от ЕС."

Гонсалес прекара 40-ия си рожден ден в затвора миналия месец.

Рогала, адвокатът на Гонзалес, заяви, че ще поиска от съда да освободи клиента му без обвинения или поне да го пусне под гаранция следващата седмица. Изслушванията ще се проведат при закрити врата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 1 година

А преди 1989 година Полша беше демократична държава, но вече не е.

29

Йово

преди 1 година

Интересна новина. Ако Русия задържи журналист означава че Путин е фашист, но щом е Полша или друга западна държава е демокрация. Когато Беларус задържа журналисти за прозападен шпионаж олеле майко рев от BBC, DW, нарушили човешките права и свободното изразяване а сега може.

28

UkroDebil

преди 1 година

Щом е гражданин на Русия значи е престъпник (щом е евреин значи е престъпник, щом е славянин значи е унтермеш) ... Това да е познато на челите история? А помните ли къде са ги пращали фашистите и нацистите? Ами в концлагери или направо до стената! Сега, в ЕС, се опитват да имитират правосъдие в което е предварително ясно, кой е виновен. Не е далеч времето, когато ще ни слагат пред стената!

fallback